Gemeente wordt 100% aandeelhouder energievoorziening Veenendaal-Oost

09 jun 2021, 12:37 Nieuws
gemeentehuis 12 b
VEENENDAAL - Het bedrijf Duurzame Energievoorziening Veenendaal-Oost (DEVO) zorgt voor levering van warmte en koeling aan de woningen in de wijken Buurtstede en Veenderij in Veenendaal-Oost. Nu het bedrijf na jaren van ontwikkeling in een nieuwe fase terecht komt, heeft het private Quattro Energie BV besloten haar aandelen te verkopen aan de gemeente Veenendaal. Daarmee wordt de gemeente 100% aandeelhouder van DEVO.
De gemeente vindt het belangrijk dat de continuïteit van DEVO, en daarmee de levering van energie aan de bewoners van de aangesloten woningen in Veenendaals-Oost, gewaarborgd is. Het college heeft dan ook, na overleg met de gemeenteraad, het voornemen uitgesproken de aandelen van Quattro Energie BV over te nemen. Over de voorwaarden en condities hebben beide partijen inmiddels overeenstemming bereikt. Eind juni neemt het college hiertoe een definitief besluit.
Borgstelling
Voor het uitoefenen van haar activiteiten heeft DEVO financieringsmiddelen nodig. De huidige geldleningen moeten uiterlijk 30 juni 2021 worden afgelost. Per deze datum moeten dan ook nieuwe financieringsmiddelen aangetrokken worden. Het college heeft het voornemen om een nieuwe borgstelling voor deze herfinanciering te verlenen. De gemeente staat daarmee bij de bank garant voor dit bedrag. De looptijd van deze herfinanciering is vijf jaar. Daarmee is de continuïteit van DEVO en dus de levering van duurzame energie aan de bewoners van de aangesloten woningen in Veenendaal-Oost gewaarborgd.
Publiek private samenwerking
Op 24 mei 2007 stemde de gemeenteraad van Veenendaal in met de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Quattro Energie BV en daarmee met deelneming in het bedrijf DEVO, een publiek private samenwerking. De partijen die samenwerken binnen Quattro Energie BV — LATEI projectontwikkeling, Patrimonium woonservice en Van Elst Vastgoed BV — wilden samen met de gemeente een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een duurzame energievoorziening voor de nieuw te ontwikkelen wijk Veenendaal-Oost. “Inmiddels is de ontwikkelfase van DEVO achter de rug en komt het bedrijf in een fase van beheer en exploitatie”, legt Ard de Jong, directeur van Quattro Energie uit. “Voor ons als private partijen is dat een natuurlijk moment om uit te stappen en ons weer te richten op onze corebusiness.”
Continuïteit en nieuwe kansen
Wethouder Martijn Beek: “Het garanderen van levering van duurzame energie aan de bewoners van de wijken Buurtstede en Veenderij is onze belangrijkste prioriteit. Door deze deal kunnen we DEVO en haar klanten continuïteit bieden.” Daarnaast biedt een 100% aandeelhouderschap ons nieuwe kansen, legt wethouder Beek uit. “We hebben de volledige zeggenschap over het beleid van de onderneming, zoals het duurzaamheidsbeleid, de wijze waarop bewoners kunnen participeren en belangrijke investeringsbeslissingen van de onderneming. En ook over de toekomst van het bedrijf, waaronder een mogelijk samenwerkingsvoordeel met het nog op te richten warmtebedrijf voor de levering van duurzame energie aan de woningen in de nieuwe wijk Groenpoort in Veenendaal-Oost. Ik ben de partijen die verenigd zijn in Quattro Energie erkentelijk voor de samenwerking in de afgelopen jaren.”