'Focus veiligheid liever dichter bij huis'

25 jan 2023, 20:03 Nieuws
gemeentehuis 12 b
Veenendaal.nieuws.nl
VEENENDAAL - Van wijkagent tot handhaving en van voorlichting tot slimme camera's; de gemeenteraad in Veenendaal vergadert donderdagavond 26 januari onder meer over de regionale veiligheidsstrategie.
"Criminaliteit stopt niet bij de gemeentegrenzen en daarom zijn wij voorstander van samenwerken met omliggende gemeenten. Wij zouden ook graag zien, dat de wijkagent weer écht beschikbaar en zichtbaar wordt in de wijken. En daarmee weer goed weet wat er speelt in uw buurt. ProVeenendaal is een voorstander van meer zichtbare handhaving en een betere bereikbaarheid van de boa’s ook in de avond uren. Een goede afstemming tussen de politie en boa’s in taken en handhaving is een vereiste om daadkrachtig te kunnen handelen en het gevoel van veiligheid te vergroten. Verder willen wij graag dat bewoners een actieve bijdrage leveren aan de beleving van veiligheid. Transparante voorlichting aan bewoners is dan wel noodzakelijk", aldus Jan Kruger, raadslid van ProVeenendaal.
De SGP vindt twee elementen belangrijk. "Als eerste om de burgers zoveel mogelijk in te zetten bij de bestrijding van de criminaliteit, onder andere door duidelijk te communiceren over waar de burger terecht kan met informatie over verdachte situaties. Verder hechten wij belang aan een preventieve én repressieve aanpak van de toenemende jeugdcriminaliteit. Voorkomen is beter dan genezen. Maar wanneer dat niet lukt, moeten er ook effectieve strafmaatregelen zijn", vindt Marco van Eckeveld, raadslid van de SGP.
Voor CDA Veenendaal geldt dat veiligheid verder gaat dan de fysieke veiligheid alleen. "Iedere Veenendaler moet zich altijd en overal veilig kunnen voelen. Dat geldt in de wijk waar je woont, de straat waar je over rijdt of het gebouw dat je betreedt. Kortom: veiligheid gaat ook over sociale veiligheid. Daarin heeft iedereen een rol en is niet alleen de overheid verantwoordelijk voor de veiligheid, maar is het een taak van ons allemaal. Dat vraagt om voorlichting, in gesprek gaan, samen actie ondernemen en om de nodige creativiteit. Denk aan bijvoorbeeld een babbelaarstructraining om senioren weerbaarder te maken en te houden", legt Alies Katerberg uit als raadslid van het CDA.
"We onderschatten het gevaar van digitale veiligheid absoluut niet. Het is een enorm probleem, maar volgens ons is dat iets waar we vooral landelijk veel op zullen moeten inzetten. Voor ons lokaal beleid zouden wij liever een focuspunt zien dat dichter bij huis ligt. Zo zijn bijvoorbeeld woninginbraken en autokraken opvallende stijgers, als het gaat over geregistreerde criminaliteit in Veenendaal. Daarnaast zien we dat ‘het gevoel van veiligheid in de buurt’ het rapportcijfer is uit de veiligheidsenquête dat het hardst daalt. Wat de VVD betreft zou een focus in die richting, denk aan pakkansvergroting of meer mogelijkheden voor toezicht vanuit de politie, dan ook meer op zijn plaats zijn", vindt Henk Vernout, schaduw-raadslid van de VVD.
Een deel van de strategie gaat over het inzetten van slimme camera’s. "Wij denken echter dat er slim met de inzet van camera’s om gegaan moet worden. Niet alleen is het gebruik van veel camera’s erg privacy gevoelig, ook kan het juist als gevolg hebben dat criminaliteit zich alleen verplaatst. Als cameratoezicht noodzakelijk is voor de handhaving van de openbare orde, zijn we hier natuurlijk niet tegen. Het is wel een illusie dat criminaliteit verdwijnt als er camera’s hangen. Slimme camera’s werken alleen als deze ook slim ingezet worden", meent Kim Faber, schaduw-raadslid van GroenLinks.