'Energieambities op elkaar aansluiten’

19 dec 2020, 9:00 Nieuws
gemeentehuis 1 b1
VEENENDAAL - De Rekenkamercommissie Veenendaal heeft onderzoek gedaan naar de energieambities van de gemeente Veenendaal. Veenendaal wilde in 2035 energieneutraal zijn. De Rekenkamercommissie concludeert nu dat die ambitie helder en eenduidig is geformuleerd. Bij het opstellen van de ambitie is de haalbaarheid echter onvoldoende onderbouwd. Ook is niet onderbouwd waarom deze ambitie beter is dan mogelijke alternatieven. “De gemeentelijke ambities wijken af van de regionale en landelijke ambities. Dit maakt het realiseren van de ambities niet onmogelijk, maar wel moeilijker”.
De overgang naar duurzame energie bevindt zich in een cruciale fase: van planning naar uitvoering. De gemeente Veenendaal is in 2017 een programma gestart om in 2035 energieneutraal te zijn. Daarnaast hebben de gemeenten binnen regio Foodvalley de ambitie om in 2050 een energieneutrale regio te vormen. Om deze ambities te halen moeten over vele jaren vele activiteiten uitgevoerd worden. Om meer inzicht te krijgen in de formulering, totstandkoming en uitvoering van deze ambities, heeft de Rekenkamercommissie hier onderzoek naar gedaan. Vooruitlopend op de uitkomsten van het onderzoek, besloot de gemeenteraad onlangs om de ambitie van energieneutraal Veenendaal 2035 te verschuiven naar 2050.
Aanbevelingen
De Rekenkamercommissie doet vier aanbevelingen in het onderzoeksrapport. De raad wordt geadviseerd om gemeentelijke, regionale en landelijke ambities zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Raad en college worden geadviseerd om de formulering van de ambitie en de manier waarop het verduurzamingsprogramma wordt uitgevoerd, goed op elkaar aan te laten sluiten. Daarbij is het belangrijk dat voorstellen voor nadere invulling steeds worden beoordeeld in het perspectief van de totale ambitie. Verder wordt het college nog geadviseerd om een gedetailleerd pad uit te werken voor de verwezenlijking van de ambities en halverwege elke programmaperiode een externe toetsing uit te laten voeren naar de vormgeving en voortgang van het programma. Het rekenkamerrapport is aangeboden aan de gemeenteraad en wordt in januari in de raad besproken. Het volledige rapport is te raadplegen via veenendaal.nl/rekenkamercommissie.