Eerste Veenendaler met coronavirus

11 mrt 2020, 14:23 Nieuws
coronavirus
VEENENDAAL - Een inwoner van gemeente Veenendaal heeft het coronavirus (COVID-19). Het betreft een man die op vakantie is geweest in Italië. Hij verblijft in thuisisolatie. De man heeft geen kinderen.Het contactonderzoek dat GGD regio Utrecht in dit soort situaties altijd doet, vindt momenteel plaats.
GGD regio Utrecht brengt in kaart met wie deze inwoner contact heeft gehad door middel van contactonderzoek.Het contactonderzoek dat GGDrU in dit soort situaties altijd doet, vindt momenteel plaats. Het is belangrijk om te weten dat de GGD altijd contact legt met mensen die risico van besmetting hebben gelopen.
De gemeente Veenendaal volgt de adviezen en instructies van het RIVM en GGDrU, die alert blijven op nieuwe besmettingen en steeds hetzelfde protocol toepassen als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.
Burgemeester Gert-Jan Kats: ”Ik wens onze inwoner veel sterkte en een spoedig herstel. Ik wil u vragen de privacy van deze persoon te respecteren. Op dit moment zijn er voor Veenendaal geen aanvullende maatregelen noodzakelijk. Ik heb nauw contact met de GGDrU en blijf de ontwikkelingen op de voet volgen.”
Wat kunt u doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
1.Was vaker uw handen, minimaal 20 seconden per keer.
2.Gebruik papieren (zak)doeken en gooi deze direct weg.
3.Als u niet kunt niezen in een papieren doek: nies/hoest in uw elleboog.
4.Geen handen schudden.
Als u klachten heeft
Heeft u koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En bent u de afgelopen twee weken:
  • in een land of regio geweest met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus?
  • of heeft u de afgelopen 2 weken contact gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus?
Het advies van het RIVM is om in dat geval thuis te blijven en telefonisch contact op te nemen met uw huisarts.
Zie voor meer informatie www.rijksoverheid.nl/corona , vragen & antwoorden-site van het RIVM of bel het RIVM op 0800-1351(8.00-20.00 uur) en zie de liveblog van de GGDrU . Gemeentelijke informatie staat op www.veenendaal.nl/corona .