VEENENDAAL - Lisa en Dylan Geurts uit Veenendaal werken als producent en regisseur aan de korte
film 'Heimwee naar gisteren', als thema geheugenverlies en de impact dat dit heeft op familie, maar ook op jezelf. De film is tot stand gekomen tussen regisseur Dylan Geurts en schrijver Tom van Dessel.
Zij hebben beiden van dichtbij meegemaakt hoe Alzheimer en Encefalitis invloed heeft op een persoon en de familie. Om deze reden wilden ze graag deze film maken. Dit is zowel voor hun eigen verwerking, als ook om een beeld te kunnen geven aan mensen die hier geen ervaringen mee hebben. Daarnaast hopen ze ook dat dit een soort steun biedt aan familieleden die dit meemaken of hebben meegemaakt. Daarom begonnen zij op 7 oktober met een crowdfunding campagne via CineCrowd, wat betekent dat het publiek de film mogelijk kan maken. De campagnepagina is hier te vinden:
https://cinecrowd.com/
heimwee-naar-gisteren .
En de film? De gepensioneerde Jos valt steeds dieper weg in zijn dementie gedurende wat aanvoelt als één enkele dag. Of zijn het jaren? Heimwee naar Gisteren is een korte film waarin dementie vanuit de eerste persoon wordt gevisualiseerd. Het verhaal van de film wordt verteld als een enkele dag in het leven van Jos, maar in werkelijkheid vat het alle stadia van dementie samen. De film laat daarbij niet alleen zien hoe Jos verandert, maar ook hoe de relatie met de mensen om hem heen, die steeds meer te maken krijgen met de gevolgen van zijn dementie, noodgedwongen verandert.
VERHAAL
Tijdens een familiedag worden de eerste verschijnselen van Jos zijn dementie pijnlijk duidelijk voor zijn zoon Bram. Jos lijkt niet meer goed mee te kunnen doen aan het gesprek en haalt herinneringen door elkaar. Rita, de vrouw van Jos, probeert het ongemak te verbergen, maar Bram merkt dat er iets niet helemaal goed zit. Naarmate de dag vordert lijkt Jos de wereld om hem heen steeds slechter te kunnen plaatsen. Jos probeert uit onbegrip vast te klampen aan zijn gewoontes, maar als dat niet lijkt te werken slaat het snel om naar paniek.
MOTIVATIE
Dementie raakt niet alleen de dementerende zelf, maar ook de mensen om de zieke heen. Het is een vreselijke ziekte waar je je machteloos tegen voelt. De langdurigheid en het onbegrip rondom dementie zorgt vaak voor frustratie. Dat het zo lastig is in te beelden wat iemand met dementie meemaakt zorgt ervoor dat begrip en geduld heel lastig zijn. Met deze film hopen wij de kijker een 'aha-moment' te kunnen geven: "Daarom doet mijn man/vrouw/opa/etc zo."
Deze film helpt niet alleen de makers met het verwerken van hun eigen verlies, maar biedt ook mensen, met minder ervaring met dementie, inzicht in deze ingewikkelde ziekte. Doordat je als kijker in de schoenen wordt gezet van een dementerend persoon ervaar je hoe het is om te lijden aan geheugen- en identiteitsverlies. Je ziet de verandering die jaren kan duren in de film in rap tempo voorbijgaan. We denken dat deze film daardoor steun kan bieden aan mensen die hetzelfde meemaken, of hebben meegemaakt. Via deze crowdfunding hopen we samen met jouw steun dit doel te kunnen realiseren.
WAAROM DONEREN?
Om deze film een succes te maken is er best veel nodig. We hebben apparatuur nodig voor camera, licht, geluid, kleding, props en eten voor alle mensen die hard werken aan deze film. Dat kost natuurlijk allemaal geld. Daarom kunnen wij jouw hulp goed gebruiken om de film te realiseren. In ruil houden we jou natuurlijk, via onze nieuwsbrief, op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de film. Met jouw hulp kunnen we de bewustwording rondom dementie vergroten.
STIJL
Om de steeds kleiner wordende belevingswereld van Jos te visualiseren gaan we Jos gedurende de hele film centraal in beeld houden. Tijdens het verloop van de film isoleren we hem steeds meer van de wereld om hem heen. Bij elke opeenvolgende scene maken wij als kijkers een sprong in de tijd, bij elke sprong zit de camera ook fysiek dichter op Jos. Bij scène één zien we de omgeving nog, maar bij de laatste scène zit de lens zo dicht op hem dat we alleen hem nog zien. Op deze manier visualiseren we de vervreemding en verwarring die samengaat met het verloop van dementie.