'Dankzij onze groenten kunnen gezinnen eten'

02 aug 2023, 9:51 Nieuws
man1
VEENENDAAL - Velden vol verse groenten en fruit. En de oogst? Die belandt in voedselpakketten die Veenendalers zelf samenstellen en krijgen van de voedselbank. Bij Stadsakkers Veenendaal wordt hard gewerkt om mensen met onvoldoende inkomen een steuntje in de rug te geven. Arend Vleeming (71) is er vrijwilliger en coördinator. “Ik steek heel graag de handen uit de mouwen.”
“Ik heb altijd al vrijwilligerswerk gedaan, ook toen ik nog betaald werk deed. Zes jaar geleden zag ik een oproep om vrijwilliger te worden bij Stadsakkers Veenendaal. Toen wist ik meteen: daar wil ik helpen, wat doen voor andere mensen. We leven in een rijk land en toch heeft niet iedereen genoeg geld om eten te kopen. Onbegrijpelijk, maar helaas waar. Meer dan honderd gezinnen in Veenendaal krijgen in het seizoen wekelijks verse groenten en fruit van Stadsakkers Veenendaal. En we leveren ook groenten en fruit aan andere voedselbanken in de regio. Het geeft mij veel energie en een voldaan gevoel om daar een steentje aan bij te dragen.”
“Maar Stadsakkers Veenendaal is meer. We bieden ook een mooie ‘groene’ werkplek aan mensen die het niet lukt een baan te vinden. Dat zorgt tijdens het werken op het veld vaak voor boeiende en leuke ontmoetingen en gesprekken. Zo herinner ik mij een vluchteling uit Syrië die veel had meegemaakt. Hij deed zo zijn best hier. Soms moest ik hem zelfs een beetje afremmen. Inmiddels heeft hij al jaren een betaalde baan en gaat het goed met hem. Het is mooi om op deze manier andere mensen en culturen te leren kennen. En je bent ondertussen lekker ontspannen in de buitenlucht bezig. Er werken hier op dit moment rond de zestig vrijwilligers, maar meer handen zijn altijd nodig. Twijfel je of je ook vrijwilliger wil worden? Kom dan gewoon eens langs. Stadsakkers Veenendaal ligt op een mooie plek, aan Dragonderweg 1, tegen natuurgebied de Groene Grens aan. Je bent altijd welkom om een kijkje te nemen en een praatje te maken. Ik kan je verzekeren, simpel gezegd, het is gewoon heel erg leuk.”
Wil je net als Arend vrijwilliger worden? Bij Stadsakkers Veenendaal of bij een van de andere vrijwilligersorganisaties in de gemeente? Kijk dan eens op www.sociaalstartpuntveenendaal.nl/vrijwilligers .
man2
man3
man4