'Corona-moeheid, maar ook hoop en verwachting!'

30 mrt 2021, 14:45 Nieuws
burgemeester kats
VEENENDAAL - Burgemeester Gertjan Kats spreekt de inwoners graag toe over de huidige stand van zaken wat betreft de coronacrisis en het ingezette voorjaar!
"De lente is in aantocht. Langzaam zien we de knoppen in de bomen opbloeien. De temperatuur stijgt en door het verzetten van de klok afgelopen weekend zijn de dagen langer. Kijk je ook zo uit naar het voorjaar en een zonovergoten zomer? We kunnen het allemaal goed gebruiken.
De afgelopen weken heb ik weer intensief overleg gevoerd met inwoners en ondernemers in Veenendaal. Ik waardeer deze gesprekken en daarmee de verbinding met veel Veenendalers enorm. Daarin merk ik uiteraard conona-moeheid, maar ook hoop, verwachting en er worden plannen gemaakt. Plannen voor het leven na corona, nu dit stapje voor stapje steeds dichterbij komt. Vorige week sprak ik met enkele jongeren. Zij willen graag weer sporten, afspreken met vrienden en een klein feestje om het einde van deze vervelende periode te vieren vonden zij, terecht, ook op zijn plaats. Maar zij gaven ook aan dat ze veel geleerd hebben van het afgelopen jaar. Ze hebben nieuwe hobby’s gevonden. Hebben ontdekt dat 1-op-1 gesprekken met vrienden waardevol zijn om elkaar nog beter te leren kennen. Wat mooi dat zij in staat zijn om iets positiefs uit onze beperkingen te halen.
Bij veel ondernemers staat het water tot aan de lippen. Ik begrijp heel goed dat er versoepelingen nodig zijn om winkels en bedrijven weer de ruimte te geven om te ondernemen. Uiteraard doen wij veel om ondersteuning te bieden. Voor winkeliers is er alweer iets meer ruimte door het winkelen op afspraak. Maak daar gebruik van en steun onze lokale middenstand! Dat geldt ook voor horecabedrijven, waar je bijvoorbeeld een Paaslunch of -diner kunt bestellen. Zo kan iedereen een handje helpen!
Ondersteuning bieden we ook aan inwoners van wie het inkomen gedaald is door de coronamaatregelen en die als gevolg daarvan de noodzakelijk woonkosten niet meer kunnen betalen. De regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is aan te vragen via www.veenendaal.nl/tonk .
Ondanks de wens voor versoepelingen moeten we realistisch zijn. Het aantal coronabesmettingen is onverminderd hoog, stijgt ook in Veenendaal weer en het aantal ziekenhuisopnames is flink gestegen. Deze harde realiteit maakt het verder versoepelen op korte termijn niet mogelijk. Dat valt ons allemaal zwaar, zeker met het Paasweekend in aantocht. We hadden de hoop om de vieringen van Pesach, Pasen en straks de Ramadan in iets ruimere kring te kunnen beleven. We verlangen ernaar om in de zon op een terrasje of in de tuin bij vrienden of familie de Paasdagen te vieren. Helaas is dat niet mogelijk! Dus beperk de vieringen tot de eigen huiselijke kring. En inspireer elkaar om creatieve oplossingen te bedenken en te kijken wat er wél kan. We hebben daar in het afgelopen jaar al vele mooie voorbeelden van gezien.
Ik roep nogmaals op om de coronamaatregelen goed na te leven. Alleen dan kunnen we het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terugdringen. En ontstaat de mogelijkheid om steeds meer van onze vrijheid terug te krijgen. Ik verlang daarnaar en ik denk dat dit voor iedereen in Veenendaal geldt. Hou nog even vol!
Ik wens je inspirerende en gezegende herdenkingen en vieringen toe. En geniet van de veranderende natuur en het nieuwe leven dat de lente ons brengt."