Concentratie winkels in centrum

10 mrt 2021, 14:39 Nieuws
bernard van kreelpoort 2 b
VEENENDAAL - Het gemeentebestuur wil de winkels concentreren in het centrum van Veenendaal en niet (meer) daarbuiten.
Goede winkelvoorzieningen in Veenendaal. Dat is wat bewoners, bezoekers, winkeliers en investeerders willen. Om de winkelvoorzieningen in de toekomst op peil te houden heeft de gemeente het detailhandelsbeleid geactualiseerd. De kern van het beleid blijft gelijk, wel is het aangepast aan de huidige ontwikkelingen. Het beleid heeft een looptijd tot 2025.
Het huidige detailhandelsbeleid stamt uit 2012. Sindsdien is er veel veranderd: we doen massaal aankopen via internet, de vergrijzing van de bevolking zorgt voor een ander aankoopgedrag en zelfstandig winkeliers vinden geen opvolger en sluiten hun winkel. Dit alles zorgt voor minder vraag naar winkels, met als gevolg leegstand in de winkelgebieden.
Winkelvoorzieningen
De gemeente wil er alles aan doen om de winkelvoorzieningen op peil te houden voor haar bewoners en bezoekers uit de regio. Ook wil de gemeente duidelijkheid bieden aan winkeliers en investeerders waar zij een winkel kunnen starten en waar juist niet. Daarom wordt ingezet op de concentratie van winkels in het centrum, de buurtwinkelcentra en woonboulevards. Daarbuiten zijn nieuwe winkels en uitbreidingen niet toegestaan. Het aantal winkels buiten deze winkelcentra wordt teruggedrongen. In het centrum wordt ingezet op het toevoegen van andere functies, zoals horeca, vermaak, cultuur, kantoren, woningen.
Actueel
Dit beleid was al ingezet met het huidige beleid uit 2012 en wordt dus grotendeels voortgezet in het nieuwe beleid. Wel is het beleid geactualiseerd op basis van nieuwe cijfers, nieuw beleid van de provincie Utrecht, de regio en nieuwe wetgeving. Over de uitgangspunten voor het nieuwe beleid is gesproken met vertegenwoordigers van winkeliers, pandeigenaren, makelaars, culturele instellingen en horecaondernemers.
Goede winkelvoorzieningen behouden
Met het nieuwe detailhandelsbeleid wil de gemeente goede winkelvoorzieningen blijven bieden voor nu en in de toekomst. Wethouder Dylan Lochtenberg: “Het huidige beleid zet in op concentratie van de detailhandel in de winkelcentra. Dat beleid zetten we door in het actuele beleid. Veenendaal is een winkelstad bij uitstek en dat willen we ook graag zo houden. De leegstand verdwijnt niet vanzelf, we zullen echt hard aan de slag moeten. Met dit beleid van concentratie van winkels in het centrum, de buurtwinkelcentra en woonboulevards en het toevoegen van andere functies zoals cultuur, leisure en evenementen, hopen we daar een antwoord op gevonden te hebben”.
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het detailhandelsbeleid 2021-2025 ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad. In de vergadering van april zal de gemeenteraad hierover debatteren.