College stelt nieuw IKC Dragonder-Zuid voor

08 mrt 2023, 13:00 Nieuws
gemeentehuis 17 b
VEENENDAAL - Voor het ingewikkelde vraagstuk rondom de onderwijshuisvesting in Veenendaal- Oost is een oplossing in zicht. Het college is, na diverse gesprekken met de drie schoolbesturen, tot een voorstel gekomen waar de meerderheid van de schoolbesturen achter staat. Met dit voorstel wordt zoveel mogelijk recht gedaan aan de verschillende belangen van de schoolbesturen en ouders, waarbij de betrokken partijen ook evenredig concessies doen om tot deze oplossing te komen. Het uitgangspunt is dat alle scholen de leerlingen kunnen huisvesten en dat geen van de scholen structureel over meer dan twee locaties verspreid zijn. Het voorstel zal in maart aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
Zoals afgesproken met de gemeenteraad zijn, in overleg met de drie schoolbesturen, de twee scenario’s voor nieuwbouw in Dragonder-Zuid en Groenpoort uitgewerkt. Op basis van deze uitwerking gaat de voorkeur van het college en de meerderheid van de schoolbesturen uit naar de bouw van het Integraal Kind Centrum (IKC) Dragonder-Zuid (Zuiderkruis), in combinatie met het naar voren halen van het IKC Engelenburg. Eerder bleek al dat het realiseren van een school van 550 leerlingen in Groenpoort onhaalbaar was. Ook een school van 325 leerlingen is alleen mogelijk onder voorwaarden, die voor de betrokken schoolbesturen en de gemeente niet bespreekbaar waren. Bovendien levert deze kleinere school te weinig ruimte op om een oplossing te bieden voor het structurele tekort. Dit is wel te realiseren met het IKC Dragonder-Zuid. Met dit scenario wordt de druk verdeeld over alle drie de schoolbesturen. Realisatie van het IKC Dragonder-Zuid kan op z'n vroegst in 2025 gereed zijn.
Daarnaast worden onderwijsvoorzieningen beter gespreid over Veenendaal. Bestaande oude schoolgebouwen zoals de Vlieger, kunnen sneller vervangen worden zodat leerlingen en leraren eerder moderne en gezonde lesruimten kunnen gebruiken. En met deze voorzieningen kan er in de wijken Zuiderkruis en Engelenburg ook weer geïnvesteerd worden in kinderopvang, welzijn, sport en cultuur. Kwalitatief goede voorzieningen in deze wijken ontbreken nu. Dit verbetert de leefbaarheid en de veiligheid.
Dit betekent dat de scholen Tamim, Balans en De Bron in het Ontmoetingshuis gevestigd blijven, maar ook tot 2025 medegebruik moeten maken van bestaande onderwijslocaties elders. Er wordt een andere locatie gezocht voor IKC SO/SBO/SPO van de Dr. C.P. van Leersumschool, De Windroos en De Plantage.
Toekomstbestendig
Het college hoopt dat er met dit voorstel een einde komt aan een lange discussie. En de deur open gaat voor de gezamenlijke realisatie van een toekomstbestendige oplossing voor de scholen in dit deel van Veenendaal. Hierin worden ook praktische zaken als een betere indeling van het Ontmoetingshuis en een veilige inrichting en goede verlichting van de fietspaden meegenomen.
Extra financiële middelen
Naar verwachting neemt de gemeenteraad in maart een besluit over het voorstel van het college. Om het voorstel uit te voeren zijn er de aankomende jaren extra financiële middelen nodig. Indien de gemeenteraad het voorstel aanvaardt, wordt het meegenomen in de Kadernota van juli van dit jaar. En vervolgens in de Programmabegroting van november 2023, waar de gemeenteraad een integrale afweging maakt waaraan de beschikbare financiën worden besteed.