Collectieve warmtevoorziening Groenpoort

30 dec 2021, 15:56 Nieuws
radiator
VEENENDAAL - In Veenendaal-oost is het derde en laatste deelgebied in voorbereiding. Na Buurtstede en Veenderij wordt over een tijdje in Groenpoort gebouwd. Voor het zover is moet veel geregeld worden. Bijvoorbeeld: Hoe worden de woningen straks verwarmd, rekening houdend met de hoge duurzaamheidsambities van de gemeente. In november 2020 besloot de raad om in Groenpoort een collectieve warmtevoorziening te realiseren. In de afgelopen periode is hier een aanbestedingsprocedure voor gestart. Er is echter geen partij gevonden die voldeed aan alle gestelde voorwaarden. Daarom stelt het college voor om DEVO ook voor Groenpoort een energiesysteem aan te laten leggen en te laten exploiteren.
Begin 2021 besloot de raad om een collectief energiesysteem voor Groenpoort aan te leggen en te exploiteren in een publiek-private samenwerking. Aansluitend is de aanbesteding van de private partner gestart. Deze procedure heeft echter niet het gewenste resultaat opgeleverd. Er zijn geen geldige inschrijvingen gedaan. Daarom moest er een alternatief worden gevonden. Ook omdat op korte termijn wel gestart moet worden met de aanleg. De aanleg van een energiesysteem kost tijd en de bouw van Groenpoort willen we, gezien de woningnood, niet vertragen.
DEVO
DEVO, staat voor Duurzame Energie Veenendaal-oost en is al sinds de eerste bouw in Veenendaal-oost het energiebedrijf voor de wijk. Inmiddels is de situatie rond DEVO ook veranderd. Het bedrijf is sinds kort volledig in eigendom bij de gemeente als 100% aandeelhouder. Dit maakt de weg vrij om te kiezen voor DEVO als leverancier van het energiesysteem voor Groenpoort. Het belangrijkste doel is te komen tot een duurzame collectieve energievoorziening voor de nieuwe wijk Groenpoort in Veenendaal-oost. De komende periode zal het bedrijf samen met de betrokken partijen werken aan een concreet voorstel op basis waarvan definitief de keuze voor DEVO gemaakt kan worden.
Participatie
De gemeente Veenendaal hecht aan participatie met haar inwoners, hierbij kan juist ook gedacht worden aan een actieve betrokkenheid van de bewoners in Groenpoort bij de energievoorziening in de wijk. Wanneer DEVO de aanleg en exploitatie van het collectieve energiesysteem in Groenpoort gaat verzorgen, is er meer ruimte om de participatie op een later moment in te richten. Dit kan de gemeente nu zelfstandig oppakken met meer ruimte voor eigen keuzes.