VEENENDAAL - Nageroepen worden, sissen, opmerkingen of aanrakingen waar je je zeer onprettig of angstig bij voelt. Zo erg zelfs dat het je raakt en je geïntimideerd voelt. Het gebeurt overal, ook in Veenendaal. Het is niet normaal en dit moet stoppen. Daarom start de gemeente een bewustwordingscampagne tegen straatintimidatie. Want met straatintimidatie kleineer je alleen maar jezelf. Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie vrouwen dit heel vaak meemaakt. Dit wordt ook wel (seksuele) straatintimidatie genoemd. Maar het kan echt iedereen overkomen: van jong tot oud. En als dat gebeurt, dan kun je er veel en lang last van hebben. De gemeenteraad van Veenendaal wil daarom een
campagne tegen straatintimidatie. En deze is op 3 juli gestart.
Voor- en na de zomervakantie
Vanaf nu kom je posters tegen in de stad. En na de zomervakantie zie je de campagne ook op andere manieren, zoals op drankviltjes, posters en op straat. Op middelbare scholen zijn er enquêtes. De gemeente doet er alles aan om de ernst van straatintimidatie zowel bij daders als bij slachtoffers onder de aandacht te brengen.
Zie je het? Meld het!
Als het je overkomt of je ziet het gebeuren dan kan de stap om naar de politie te gaan misschien groot zijn. En daarom is er een onafhankelijk meldpunt voor alle vormen van discriminatie, waaronder straatintimidatie. Dat is Artikel 1 Midden Nederland. Burgemeester Kats: “Door jouw melding krijgen we een beter beeld van wat er in Veenendaal gebeurt. Op sommige locaties kunnen we dan bijvoorbeeld voor meer toezicht zorgen. Bij Artikel 1 werken deskundige mensen die je kunnen helpen.”
Artikel 1 werkt zelfstandig, dus los van de gemeente, politie of welke overheid dan ook. Via deze websites kun je straatintimidatie melden:
Van straatintimidatie kun je veel en lang last hebben. Als je dat wilt dan helpen deskundige medewerkers van Slachtofferhulp je daar graag mee. Je vindt Slachtofferhulp via
www.slachtofferhulp.nl .