Burgemeester sluit woning na vondst hennepkwekerij

29 jan 2020, 15:28 Nieuws
hennep
VEENENDAAL - Burgemeester Gert-Jan Kats heeft een woning aan de Sterke Arm 81 in Veenendaal gesloten na de vondst van een hennepkwekerij. Het besluit van burgemeester Kats trad op 28 januari 2020 in werking en geldt voor een periode van drie maanden. Met deze tijdelijke sluiting wil de gemeente Veenendaal een eind maken aan drugs gerelateerde activiteiten vanuit deze locatie.
Op 4 december 2019 trof de politie in de woning aan de Sterke Arm een hennepkwekerij aan. Op de locatie werd feitelijk niet gewoond. De hennepkwekerij is door de politie ontmanteld en de planten zijn vernietigd. De eigenaar, die de woning verhuurde, is geïnformeerd over de sluiting.
Niet tolereren
Burgemeester Gert-Jan Kats: Het is een ernstige vorm van criminaliteit, waar een wereld van geweld, bedreiging en intimidatie achter schuil gaat. Daar horen stevige maatregelen bij, zoals het sluiten van een pand. Ik kan, mag en wil dit soort activiteiten in Veenendaal niet tolereren. Ik ben dan ook blij dat oplettende buurtbewoners ons attendeerden op een sterke henneplucht.”
Los van de criminele activiteiten is er ook het gevaar dat een hennepkwekerij in een woning oplevert. Ook hier werd namelijk de stroom illegaal afgetapt, wat het risico op brand vergroot, met alle gevaren van dien voor de omwonenden. Ook kunnen er lekkages en schimmelvorming ontstaan, wat een gezondheidsrisico voor de omgeving vormt.
Signalen melden
Burgemeester Kats: “Ik vraag daarom inwoners en ondernemers alert te zijn op verdachte situaties. Schroom niet om dergelijke signalen bij de politie of Misdaad Anoniem te melden. Gemeente en politie doen er alles aan, maar zijn in sterke mate afhankelijk van tips uit de omgeving; we moeten het samen doen. Dat zie je ook hier bij deze hennepkwekerij. Pandeigenaren doen er goed aan om bij de verhuur of onderverhuur van hun pand goede afspraken te maken over met wat voor doel het pand gebruikt gaat worden en dit vast te leggen in een huurcontract. De eigenaar van deze woning dacht ook met een betrouwbare huurder te maken te hebben. Helaas bleek dit niet het geval.”
Signalen kunnen gemeld worden bij de politie via (0900 8844) of anoniem via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).