Burgemeester sluit Café Baba aan Tuinstraat

14 sep 2022, 18:53 Nieuws
306318793 445944604224902 971591408024694585 n
VEENENDAAL - De politie controleerde vrijdag 9 september samen met andere partners vier horecabedrijven in de Tuinstraat. "Dit doen we omdat we het belangrijk vinden dat iedereen veilig uit kan gaan in Veenendaal", aldus een diender. Burgemeester heeft Café Baba aan de Tuinstraat 19 direct gesloten omdat er drugs en steekwapens werden gevonden. Ook was het pand niet brandveilig.
De controle gebeurde samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), UWV, Veiligheidsregio Utrecht, douane en politie. Dit trof de politie aan:
  • Een aantal bedrijven moet hun installaties laten keuren omdat deze niet brandveilig zijn.
  • Bij één bedrijf waren de nooduitgangen geblokkeerd.
  • Bij één bedrijf heeft de brandweer de gaskraan dichtgedraaid omdat de gasaansluiting niet veilig was.
  • De politie heeft iemand aangehouden voor bezit of handel van drugs en het bezit van wapens.
  • Door de NVWA zijn monsters genomen van producten die in een horecabedrijf aanwezig waren. Er wordt getest of er tabak in zit. Voor roken in een horecabedrijf kan de eigenaar een boete krijgen.
De betrokken bedrijven krijgen een brief over de overtredingen die zijn aangetroffen. Binnen een bepaalde tijd moeten zij wat niet in orde is oplossen of repareren.
Bij Café Baba aan de Tuinstraat 19 zijn tijdens de controle hard- en softdrugs en steekwapens aangetroffen. Ook was het pand niet brandveilig. Voor de burgemeester waren dit redenen om dit horecabedrijf per direct te sluiten. De sluiting zal ook gevolgen hebben voor de afgegeven vergunningen. Het is onbekend of en wanneer er in het pand weer een horecabedrijf open kan zijn.
"Het is belangrijk dat horecaondernemers zich aan de regels houden en zich verantwoordelijk voelen voor hun omgeving. Zo werken zij mee aan veilig uitgaan in Veenendaal. Heeft u het idee dat de horecabedrijven zich niet goed aan de regels houden, omdat zij bijvoorbeeld alcohol verkopen aan personen onder de 18 jaar? Dan kunt u dit melden via ons online formulier of via [email protected] .
Bij vermoedens van criminele activiteiten kunt u de politie bellen via (0900) 8844 . Denk hierbij aan het verkopen van drugs of het toestaan van gebruik van drugs in de zaak. U kunt ook andere signalen delen zoals dat een horecabedrijf wordt afgeperst of als het niet duidelijk is hoe een bedrijf zijn geld verdient omdat er nooit klanten in de zaak zijn. Wilt u anoniem melden? Dan kan dit via Meld Misdaad Anoniem via (0800) 7000 .
Als gemeente vinden we het belangrijk dat iedereen veilig uit kan gaan in Veenendaal. Om hiervoor te zorgen moet een horecabedrijf zich aan verschillende regels houden. Denk bijvoorbeeld aan: geen alcohol schenken aan minderjarigen, geen (soft)drugs, brandveiligheid en regels rondom geluid. Maar ook of personeel veilig kan werken, er hygiënisch gewerkt wordt in de keuken en of er invoerrechten worden betaald voor producten die uit het buitenland komen. Elke overheidspartner controleert de regels waarvoor zij verantwoordelijk is. We doen de controle gezamenlijk om in één keer veel controles tegelijk te doen en daarmee voor de ondernemer en de klanten de overlast zo klein mogelijk te houden. We zijn ons ervan bewust dat de impact van de controle in de Tuinstraat vrij groot is geweest omdat we bij een aantal bedrijven overtredingen vaststelden", aldus de gemeente.