Veens Welzijn: 'Eerst hulp zoeken in eigen netwerk'

17 dec 2020, 10:35 Nieuws
gemeentehuis 7 b
VEENENDAAL - Het welzijnswerk wordt vanaf 1 januari anders ingericht. Het werk van het huidige Veens wordt grotendeels uitgevoerd door de nieuwe Stichting Veens Welzijn. Deze organisatie kijkt welke ondersteuning iemand nodig heeft. Eerst wordt gezocht naar collectieve ondersteuning vanuit brede sociale basisvoorzieningen*. Is er langer en meer persoonlijke begeleiding nodig, dan brengt Veens Welzijn iemand in contact met een organisatie die deze hulp kan bieden.
"In Veenendaal doet iedereen mee! Elke Veenendaler is wel ergens goed in. En dat is mooi, want daarmee kunnen we voor onszelf zorgen én iets voor elkaar betekenen. Maar soms zit het even tegen en is het lastig zelf een eerste stap in de goede richting te zetten. We vragen inwoners eerst hulp te zoeken in het eigen netwerk of omgeving. Heb je geldzorgen? Kijk dan, met iemand, wat je kan doen om geld te besparen of van welke regelingen je wellicht gebruik kunt maken. Het opvoeden van kinderen is niet altijd makkelijk. Loop je ergens tegen aan? Volg eens een training over opvoeden. Op www.sociaalstartpuntveenendaal.nl vind je organisaties, activiteiten, hulp en initiatieven in je eigen buurt op het gebied van wonen, welzijn, zorg en geldzaken."
Voordeur Veens Welzijn
Lukt het via het sociaal startpunt niet er zelf of samen met anderen uit te komen? Dan is Stichting Veens Welzijn dichtbij om te helpen. De nieuwe stichting is een zelfstandige organisatie, onder direct toezicht van de gemeente. Veens Welzijn richt zich op de ondersteuning van groepen mensen én op het verbinden en versterken van onder meer verenigingen, vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties die Veenendalers kunnen ondersteunen. De uitvoering van de taken voor individuele begeleiding (het maatschappelijk werk) worden per 1 januari ondergebracht bij de gemeente. Reden is dat de stichting zich straks echt op het opbouw- en welzijnswerk kan richten.
“Onze welzijnswerkers zijn de professionals die in de wijk lopen, die de mensen in de wijk kennen, die weten wat er speelt en leeft in de wijk en die in de vertrouwde ontmoetingscentra aanwezig zijn. Zij kunnen de (hulp)vragen daar op halen en verbinding leggen met andere professionals of met andere maatschappelijke organisaties die ondersteuning bieden. Ons doel: mensen in Veenendaal tot hun recht laten komen. Dit doen we door mensen met elkaar te verbinden en zo hun geluk en welzijn vergroten.” Aldus Peet de Graaf, directeur-bestuurder Stichting Veens Welzijn. Veens Welzijn is altijd dichtbij. In iedere wijk in Veenendaal. Kijk op www. veenswelzijn.nl voor een ontmoetingsplek in de buurt. Er is op weekdagen tussen 09.00-12.00u altijd wel een Veens Welzijn medewerker aan het werk in een van de ontmoetingslocaties. Bel of mail gerust voor een afspraak: T 0318 – 791050, [email protected] .
Beweging binnen sociaal domein
Wethouder Martijn Beek: “Als eerste wil ik Veens en haar medewerkers bedanken voor hun inzet en goede samenwerking. Veenendaal is van oudsher een sociale gemeenschap en dat willen we blijven. Het welzijnswerk anders organiseren, is een weloverwogen besluit van de gemeenteraad. De raad wil meer regie en sturen op het behalen van doelen. Dit is ook nodig omdat we de beweging van zwaardere naar lichtere zorg willen maken en samenwerking willen versterken. We willen onze inwoners goede en passende ondersteuning blijven bieden in de eigen omgeving. Een collectief aanbod vanuit brede algemene sociale basisvoorzieningen. Maar we kijken ook kritisch naar de kosten. Immers, dure specialistische zorg is niet altijd de beste oplossing, ook niet met betrekking tot de kwaliteit en ondersteuning die iemand nodig heeft. Zo kunnen we goede ondersteuning blijven bieden aan alle Veenendalers die dat nodig hebben. Is een specialistische maatwerkvoorziening nodig, dan wil de gemeente dit goed, snel en adequaat mogelijk bieden. Niemand valt buiten de boot.”
*Onder sociale basis verstaan we organisaties, diensten en voorzieningen die het mogelijk maken dat mensen in sociale verbanden zoals buurten, groepen en gezinnen samen kunnen leven en meedoen in de samenleving.