VEENENDAAL - Elke vier jaar stelt de gemeenteraad het integraal beleidskader sociaal domein vast (IBK-SD). Het belangrijkste doel van het IBK-SD is het versterken van de Veense samenleving. Inwoners kunnen zich beter zelf of samen met elkaar redden. En als dat nodig is, helpt ondersteuning via de gemeente hen daarbij. Het college heeft 3 oktober het IBK-SD 2024-2027 in concept vastgesteld en vraagt de raad hiermee in te stemmen. In het IBK-SD 2024-2027 worden de volgende strategische maatschappelijke doelen voor de komende jaren vastgesteld:
- We streven naar bestaanszekerheid voor alle inwoners
- We bevorderen zelfredzaamheid
- Er blijft kwalitatief goede ondersteuning voor inwoners die het nodig hebben
Hiermee bouwen we voort op de visie sociaal domein en het IBK-SD 2020-2023. Daarmee is de afgelopen jaren een goede basis gelegd van waaruit we de integrale samenwerking binnen het sociaal domein verder versterken.
Aansluiten op actuele ontwikkelingen in de samenleving
Het IBK-SD gaat over de Wmo, Jeugdwet, Participatiewet, Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, wet inburgering, gezondheid en welzijn en legt verbinding met andere beleidsterreinen zoals onderwijs, economie, sport, cultuur, leefbaarheid en veiligheid. Door accenten te verleggen en andere focuspunten te benoemen, kunnen we beter aansluiten op actuele ontwikkelingen in de samenleving. We gaan nog meer integraal werken en gaan actief op zoek naar inwoners die hulp nodig hebben. Daarbij stellen we de menselijke maat centraal.
Focuspunten
Voor het opstellen van het IBK-SD 2024-2027 hebben we wensen en verwachtingen opgehaald bij inwoners, raad, adviesraden, partners en andere betrokkenen. Zo konden inwoners in gesprek over het sociaal domein en is er een enquête gehouden onder inwoners die gebruik maken van de minimaregelingen.
Met deze bijdragen komt de gemeente tot de volgende focuspunten:
- Preventie en vroegsignalering
- Inclusieve samenleving en kansengelijkheid
- Toekomstbestendig sociaal domein
- Zelfredzaamheid en de sociale basis
- Menselijke maat en vertrouwen in de overheid.
- Handhaving, controle en verantwoording
In jaarlijkse uitvoeringsplannen werken we dit verder uit en maken we de plannen concreet. Dat doen we en kunnen we niet alleen. Onze maatschappelijke partners zijn hierbij onmisbaar. Samen met hen stellen we de uitvoeringsplannen op en gaan hiermee aan de slag.
Vervolgtraject
Het college legt het IBK-SD voor aan de gemeenteraad. De raad stelt het IBK-SD 2024 – 2027 vast. Gedurende die periode wordt elk jaar een uitvoeringsplan opgesteld. In deze jaarlijkse uitvoeringsplannen maken we, gezamenlijk met onze partners waaronder de adviesraden, concrete plannen wat we gaan doen. Jaarlijks geven we ook inzicht in de resultaten. Dit doen we aan de hand van data, maar we geven daarbij ook het verhaal achter de data. Halverwege de periode, in 2026, vindt een tussentijdse evaluatie plaats. Het IBK-SD 2024-2027 loopt op 31 december 2027 af.