Atelierroute Lunteren pakt traditie met nieuw elan op

24 mei 2022, 12:43 Nieuws
image00009
REGIO/LUNTEREN – De Atelierroute Lunteren pakt de draad van de traditie weer op. In het tweede weekend van juni openen dertien Lunterse kunstenaars van het kunstenaarscollectief Kunstlijn Lunteren de deuren van hun tuin, atelier of studio voor belangstellenden. De variatie is groot, mede door de inbreng van acht gastexposanten. Kunst heeft vele gezichten, zoveel is duidelijk.
image00016
image00010
vrouw rug
De eerste Atelierroute vond plaats in 2004 vanuit een initiatief van een aantal Lunterse kunstenaars om meer samen op te trekken. Door de jaren heen ontwikkelde de groep zich tot een hechte club die, waar mogelijk, samen exposeert en zich verdiept in elkaars werk. Met het uitnodigen van gastexposanten blijft de Atelierroute elke keer weer verrassend en spannend. Zo is de Edese goudsmid Vivianne Veenemans gastexposant in eigen atelier. Daar maakt ze unieke sieraden van bijzondere stenen. Bewust kiest ze voor edelstenen in mooie kleuren die ze verwerkt in bijzondere, maar ook zeer draagbare sieraden. ‘Mijn beide ouders, en mijn oma, waren tandarts. Al heel jong was ik in de weer met heel fijn gereedschap, van dat priegelwerk. Misschien was ik ook wel tandarts geworden als ik beter was geweest in de exacte vakken op school. Tandarts worden was dus geen optie, maar ik wilde wel graag met mijn handen werken en dan op een creatieve manier. Tijdens mijn opleiding tot goudsmid in Schoonhoven heb ik geleerd om ambachtelijk en creatief sieraden te maken.’ Haar echtgenoot Tonny is restaurator. Hij is de man die de beschadigde Denker van Rodin restaureerde, nadat het beeld ontvreemd was uit het Singermuseum in Laren. Het kunstwerk werd zwaar beschadigd teruggevonden. Tijdens de Atelierroute is ook hij beschikbaar om over zijn werk te vertellen.
compositie 2 2022
emmr20220214 vivianne veenemans lavuur goede
img 6932

Verrassend

Elk jaar is het werk van de gastexposanten weer een verrassing. Dat is ook de bedoeling, want zo blijft de Atelierroute afwisselend en fris. Evenals Vivianne Veenemans exposeert beeldend kunstenaar Annemiek Haring in eigen atelier. De relatie tussen mens en natuur, een actueel thema, staat bij haar centraal. Met haar werk wil ze bijdragen aan een ‘verbindende, gelukkige, groene wereld’. Ze karakteriseert haar kunstwerken, een combinatie van borduren, ecoprinten en schilderen, als expressionistisch figuratief. Gastexposant Ben Jansen heeft een voorliefde voor ‘oermaterialen’ zoals ijzer en brons. Hij maakt beelden zonder enige franje, beelden die imponeren door het materiaal en hun eenvoudige vormen.
Wiebe Bouwsema, zoon van het kunstenaarsechtpaar Jan en Alide Bouwsema, gastexposant bij zijn ouders, studeerde af aan de Rietveld academie in Amsterdam. Als jong talent ontving hij een beurs van het Mondriaanfonds. Zijn fresco’s met reliëf vallen op door hun prachtige, gedempte voorstellingen en kleuren. De tweede gastexposant bij de Bouwsema’s is Elisabeth Klören die verfijnde, gedetailleerde sieraden van edelstenen. Fijnschilder Cor Lourens uit Ede exposeert bij Rietje van Tuijl. Hij is autodidact en laatbloeier. Zijn stillevens met onderwerpen uit de natuur en verhalende composities zijn tijdloos en spreken een groot publiek aan.
Kunstlijn Lunteren geeft vrijwel op volle sterkte acte de présence: Johan Timmers, Rietje van Tuijl, Jenneke van Putten (gastexposant), Susanne Vleesch du Bois, Leo Nellestein, Coos Hoving, Alide bouwsema, Theo Verduijn, Jan Bouwsema, Ivonne Prehn Wiese (gastexposant), Annelies Barendrecht en Bastiaan Berends. Cineast Onno Gerritse en beeldend kunstenaar Janna van de Kaa slaan een jaartje over. De diversiteit is groot binnen de groep. Van de levensechte, maar tegelijkertijd sfeervolle portretten van Alide Bouwsema, tot het abstracte werk van Theo Verduijn met als terugkerend thema ‘de tulp’. Van het vernieuwende werk van Susanne Vleesch du Bois in gemengde technieken tot het robuuste beeldende werk van Leo Nellestein. En van het keramisch werk van Rietje van Tuijl tot multitalent Johan Timmers. Van de impressionistische werken van Bastiaan Berends en Jenneke van Putten tot de fotografie van Annelies Barendrecht.
De Atelierroute vindt plaats op 11 en 12 juni, van 12.00 tot 17.00 uur. Informatie: www.kunstlijnlunteren.nl
Tekst: Annelies Barendrecht
img 6866
img 6934
img 7082 goede
img 8281
julia octopus 5366 goede
lavuur sieraden
man
portret vrouw