Animal Rebellion 'sluit' filiaal KFC

02 jan 2021, 13:39 Nieuws
kfc 1
VEENENDAAL - Bezorgde burgers van Animal Rebellion hebben zaterdagochtend 2 januari in alle vroegte in Veenendaal en nog drie steden filialen van Kentucky Fried Chicken (KFC) ‘gesloten’ voor het publiek, met tape en posters. Ze vragen hiermee aandacht voor de uitbraak van de vogelgriep H5N8, een zoönose die net als Covid-19 van dier op mens kan overspringen met alle gevolgen van dien.
"De volgende pandemie staat op de stoep, en wordt uitgebroed in kippenstallen. Momenteel heerst de hoogpathogene vogelgriep genaamd 'H5N8' in Europa, ook wel vogelpest of aviaire influenza genoemd. Virologen waarschuwen voor een mutatie van het besmettelijke virus, dat potentieel dodelijk kan zijn voor mensen. In Nederland leven meer dan honderd miljoen kippen, op boerderijen en in megastallen. Honderdduizenden daarvan werden al 'geruimd', of zaten opgehokt. Grootafnemer van de pluimveehouderij is Kentucky Fried Chicken. Hierdoor is KFC medeverantwoordelijk voor het verspreidingsrisico", schrijven leden van Animal Rebellion.
Een studie van de WHO zou aantonen dat indien het virus door een mutatie een nieuwe pandemie zou veroorzaken de gevolgen voor Nederland zeer groot zijn, vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en de intensieve bio-industrie. "Het RIVM heeft een schatting gemaakt dat wanneer een pandemie uitbreekt, in een periode van drie maanden ongeveer een kwart van de bevolking ziek wordt. Een op de honderd van de besmette mensen zou er aan overlijden, wat neerkomt op ongeveer 40.000 burgers."
De acties van Animal Rebellion vonden plaats in Amsterdam, Utrecht, Veenendaal en Heerlen, ondersteund door rebellen van Extinction Rebellion (XR) en XR Zorgprofessionals, die zich grote zorgen maken over de klimaat- en ecologische crises en en de gevolgen ervan op onze gezondheid.
kfc 2