REGIO - De magie van Kerstmis is voor velen van ons de hele sfeer eromheen. Slenteren over de diverse kerstmarkten met glühwein in de hand weken voor de grote dag en lekker op de bank kerstfilms kijken. Het draagt allemaal bij aan dat échte kerstgevoel. Ook adventskalenders spelen een rol in deze kerstopbouw. Maar wanneer zijn deze eigenlijk uitgevonden? En welke verschillende soorten zijn er?
Een adventskalender krijgen als kind is absoluut geweldig. Verrassend genoeg gaat het niet alleen om het vooruitzicht van allerlei cadeautjes en lekkernijen. Er is gewoon iets geweldigs aan het jagen op de datum en het opentrekken van een klein genummerd deurtje.
Adventskalenders heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. Van beauty- en make-upsensaties tot a-gin-a-day-ontwerpen en er zijn zelfs speciale adult adventskalenders die je kunt bestellen op Sinful . Kortom, er is een adventskalender voor elke hobby en voor iedere smaak.
De traditie van de adventskalender dateert uit het midden van de 19e eeuw, toen Duitse protestanten deuren markeerden met krijt of brandende kaarsen om de dagen voorafgaand aan Kerstmis te tellen, meestal van de 1e tot de 24e. Dit was een afwijking van de oorspronkelijke betekenis van advent, de periode van vier weken die begint op de zondag die het dichtst bij de feestdag van St. Andreas de Apostel (30 november) ligt, die sinds de vierde eeuw wordt gevierd.
De Duitse parochiaan Gerhard Lang wordt beschouwd als de ‘uitvinder’ van de gedrukte adventskalender. Als klein jongetje kreeg hij 24 koekjes die zijn moeder op het deksel van een doos had genaaid en mocht er de hele advent elke dag een eten. Hoe ontzettend geweldig is dat? Vervolgens produceerde hij in 1908 de eerste gedrukte en commerciële kalender, maar het concept was niet nieuw.
Een kinderboek van Elise Averdieck uit 1851 zegt liefjes: “Als de kleine Elisabeth ’s avonds naar bed gaat, vertelt haar moeder haar altijd een klein beetje over het kerstverhaal en leren en zingen ze veel kerstliederen. Elke avond wordt er een nieuwe foto aan het behang toegevoegd en de kinderen weten dat als alle vierentwintig foto's op het behang hangen, het Kerstmis is.”
In de Tweede Wereldoorlog gaf de uitgeverij Franz Eher Verlag onder controle van het naziregime adventskalenders uit en veranderde deze de naam in 'Pre-Kerstkalender' en verving de religieuze inhoud door 'nieuwe' symboliek en ideologische inhoud.
Gelukkig keerde de kalender na de oorlog terug in zijn oude glorie, ongetwijfeld dankzij Dwight D. Eisenhower. Tijdens zijn presidentschap werd hij gefotografeerd toen hij er een opende met zijn kleinkinderen en de foto verscheen in verschillende kranten over de hele wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aan de harten van de wereld trok.
Houd de traditie in ere en maak dit jaar je eigen adventskalender. Het kan voor de kinderen zijn, je partner of een vriend(in); de keuze is aan jou! Heb niet het gevoel dat je er een moet maken die lijkt op de traditionele adventskalender die we allemaal kennen en laat juist je creativiteit de vrije loop gaan.
Enveloppen zijn waarschijnlijk het makkelijkste om mee te beginnen. Of je nu je eigen enveloppen maakt of kant-en-klare enveloppen gebruikt, versier gewoon de voorkant en stop er een schatje in of verberg er een leuke quote in. Je kunt ze dan rijgen met bakkersgaren en knijpers of ze zelfs samen in een seizoensmand samen met feestelijk bladeren nestelen als kerstversiering van je woning.