‘Verstedelijking in groene regio?’

Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – De regio’s Arnhem-Nijmegen en Foodvalley, waar Veenendaal onder valt, vormen samen de Groene Metropool. Hier wonen op dit moment al meer dan een miljoen inwoners in 26 gemeenten. Prognoses geven aan dat er in de komende 20 jaar zo’n 100.000 extra woningen nodig zijn in deze regio. Dat is niet alleen een forse bouwopgave, dat heeft ook een ongekende impact op de regio. Mensen wonen graag in onze groene regio en om dat zo te houden moeten nu keuzes worden gemaakt. Daarom wordt de Regionale Ruimtelijke Verkenning voor Foodvalley uitgevoerd en de Verstedelijkingsstrategie voor het gebied Arnhem, Nijmegen en Foodvalley gemaakt. In de maanden april en mei consulteren alle gemeenten in Foodvalley de gemeenteraden. In Veenendaal wordt de raad op 18 mei 2021 geconsulteerd.

De Verstedelijksstrategie wordt opgesteld in samenwerking met de regio’s, twee provincies en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur &Waterstaat. Dit traject moet uiteindelijk leiden tot een strategie voor de regio. De Regionale Ruimtelijke Verkenning is vooral bedoeld om samen met onze partners in FoodValley ons voor te bereiden op de Verstedelijkingsstrategie en waar nodig een verdieping te maken. Deze Verstedelijkingsstrategie heeft vier bouwstenen: leefomgeving, mobiliteit, economie en wonen. Voor al die bouwstenen zijn principes meegegeven.

De Verstedelijkingsstrategie

De Verstedelijkingsstrategie schetst een beeld voor de middellange (2030) en lange termijn (2040) en geeft inzicht in welke keuzes nu en op een later moment genomen worden. Daarmee staat nog lang niet alles vast. De strategie reikt ontwerpprincipes en een afwegingskader aan, zoals de noodzaak om meer landschap te maken en het uitgangspunt dat nieuwe woningen zoveel mogelijk worden geprogrammeerd bij trein en bus verbindingen met nabij gelegen fietspaden.

Met de consultatie van alle raden wordt input opgehaald om de principes en uitgangspunten af te ronden. Hiermee kan de Verstedelijkingsstrategie ook een stap verder worden gebracht. Na de zomer moet de strategie en de Regionale Ruimtelijke Verkenning worden afgerond en uitmonden in een Verstedelijkingsakkoord tussen alle betrokken partijen. Het is vervolgens aan de gemeenten en de provincies om deze uitgangspunten over te nemen in het lokale omgevingsbeleid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen