‘Verjaardag’ sluiting theater ‘gevierd’

Foto:

VEENENDAAL – De wereldwijde ‘verjaardag’ van de sluiting van de meeste theaters wordt op 13 maart herdacht met een mondiaal project. Jij kunt dit kosteloos beleven vanuit je eigen huiskamer. Zaterdagavond 13 maart om 20.00 uur, gaan in vele theaters acteurs het toneel op om de veerkracht van de culturele sector te tonen. Van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland nemen theaters deel aan dit project. In ieder theater speelt een andere acteur dezelfde solo voorstelling, zonder de inhoud vooraf te kennen.

De Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour schreef de voorstelling die gebaseerd is op zijn waargebeurde verhaal nadat hij een werknemer van Aurora Theater Berlijn ontmoette. Hij vertelde hem dat hij niet over een paspoort beschikte omdat hij weigerde militaire dienst te vervullen. De werknemer van Aurora producties hielp hem vervolgens om de voorstelling te produceren die tien jaar geleden werd uitgebracht op het Edinburgh Fringe. Door de kracht van het stuk heeft de schrijver de vrijheid naar zichzelf toe geschreven. Het stuk is zo gemaakt, dat het door iedere acteur gespeeld kan worden, zonder de aanwezigheid van de Iraanse schrijver zelf. Inmiddels is het naar dertig talen vertaald en uitgevoerd door acteurs zoals Whoopi Goldberg, John Hurt en Stephen Fry.

Toneelstuk zonder regisseur, decor of repetities 
Wit Konijn Rood Konijn is een onovertroffen tekst over het subtiele spel van verwachtingen en afspraken, dat elke voorstelling eigenlijk is. Toeschouwers geloven in de illusie van het spel dat op het moment van uitvoering de werkelijkheid is. Het slot van de avond is overal anders, afhankelijk van de mate waarin het publiek zijn visie op de vertelling laat gelden.

Ook in Theater Lampegiet krijgt een acteur de tekst in een verzegelde enveloppe. Op het toneel verbreekt hij de rode zegel en met een stapel beschreven vellen in de hand begint hij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is.

Marijn Klaver
De acteur die in Veenendaal de hoofdrol speelt is Marijn Klaver. Hij studeerde af aan de Toneelschool Amsterdam. Komende tijd is hij te zien in ‘Vrouw of Vos’ van Ulrike Quade Compagnie en de theaterbewerking van Peter Buwalda’s ‘Bonita Avenue’. In het verleden speelde hij o.a. bij Het Nationale Toneel, Toneelgroep Amsterdam, de musical ’Soldaat van oranje’ en bij theatergroep Matzer in ‘Alsof het voorbij is’, ‘Knielen op een bed violen’ en ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’. Ook speelde hij diverse rollen in films en televisieseries zoals in ‘Smeris’, de Netflix serie ‘Toon’, en ‘Flikken Maastricht’.

Bekijk de livestream
De voorstelling is thuis, zonder aanmelding vooraf, te volgen op zaterdag 13 maart 2021 vanaf 20:00 uur. Op de website van Theater Lampegiet wordt dan de link naar de livestream gepubliceerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen