Natuurherstel Binnenveld van start

Foto:

VEENENDAAL/REGIO – In het Utrechtse deel van Binnenveld werkt Staatsbosbeheer aan natuurherstel en herinrichting van voormalig agrarische gronden. Om de bijzondere natuur te behouden treffen we maatregelen tegen de gevolgen van stikstofuitstoot, verdroging en versnippering. We gaan de omstandigheden verbeteren waarmee een robuust en aaneengesloten gebied van natte en botanische graslanden ontstaat, zodat de natuur zich kan herstellen, weerbaarder en biodiverser wordt. De herstelmaatregelen maken deel uit van de landelijke aanpak in het kader van Natura 2000 én worden gecombineerd met de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) in de provincie Utrecht.

Het Natura 2000 beheerplan voor Binnenveld in het Utrechtse deel is in 2019 door de provincie Utrecht vastgesteld. De provincie heeft de opdracht aan Staatsbosbeheer gegeven om het herstelwerk uit te voeren. Als eerste stap zijn nu diverse onderzoeken gestart op gebied van archeologie, bodem en milieu, hydrologie en ecologie. De uitkomsten zijn nodig voor het opstellen van een inrichtingsplan waarin de maatregelen zijn uitgewerkt.

Maatregelen in deelgebieden

De herstelmaatregelen vinden in drie deelgebieden plaats op gronden van Staatsbosbeheer: Natura 2000-gebied De Hellen, het buffergebied aan de Rouwveldseweg (‘Fortuinzicht’) en de Achterbergse Hooilanden. Deze laatste twee maken deel uit van het Natuur Netwerk Nederland. Samen staan deze gebieden voor ruim 178 ha natuurherstel. De maatregelen richten zich op:

  • herstel van moeras, mos- en graslanden in de Hellen;
  • het langer vasthouden van kwelwater in het natuurgebied en in het buffergebied;
  • realiseren van een ecologische verbinding met de Gelderse natuur in de Bennekomse Meent en

Binnenveldse Hooilanden;

  • aanpassen van de waterhuishouding en realisatie botanische graslanden in de Achterbergse

Hooilanden;

  • verbeteren van de infrastructuur voor beheer.

Werk in uitvoering

Het werk wordt gefaseerd, per deelgebied aangepakt. Tot het voorjaar 2021 lopen de onderzoeken, wordt het inrichtingsplan voorbereid en de vergunningaanvragen ingediend. Naar verwachting start Staatsbosbeheer in het najaar van 2021 met de uitvoering in de Hellen. Na het broedseizoen in 2022 starten we met het werk in de andere deelgebieden dat naar verwachting medio 2024 is afgerond. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/binnenveldutrecht

In goed overleg

Staatsbosbeheer werkt voor de uitvoering van de maatregelen samen met de provincie, gemeente Veenendaal, gemeente Rhenen en Waterschap Vallei en Veluwe. Bovendien gaan we dit in goed overleg doen met de gebiedspartners van het Gelderse deel van Binnenveld, onze pachters én met de bewoners en belanghebbenden in de omgeving.

Natura 2000 en Natuur Netwerk Nederland

Voor de natuur zijn er geen landsgrenzen. Om kwetsbare natuur die het moeilijk heeft door stikstofneerslag in de bodem te herstellen en zich verder te ontwikkelen is op Europees niveau een netwerk van natuurgebieden aangewezen: Natura 2000. Het Natuur Netwerk Nederland is het Nederlands netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden die beter met elkaar verbonden worden én met het omringde agrarische gebied. Door in dit project beiden te combineren zal Natura 2000-gebied de Hellen profiteren van de herstelmaatregelen in de Achterbergse Hooilanden en het buffergebied.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen