Op weg naar Integraal Kind Centrum in Franse Gat

Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – School JUUL, de Patrimoniumschool en kinderopvang Luna willen samen een Integraal Kind Centrum (IKC) starten in het Franse Gat. Ze hebben een mooie visie op opvang, onderwijs, zorg en welzijn voor kinderen van 0-13 jaar in de wijk. Het college van Veenendaal gaat de gemeenteraad voorstellen akkoord te gaan met deze plannen. Voordat het IKC gebouwd kan worden moet nog een bestemmingsplanwijziging gemaakt worden én is een nieuwe locatie voor het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) en Groei & Bloei Veenendaal nodig.

 

Zoals in het beleidskader Integraal Kindcentrum is opgenomen gelden in de 21e eeuw nieuwe eisen en verwachtingen die aan opgroeiende kinderen worden gesteld. Dit gaat bijvoorbeeld over de opbrengsten van taal en rekenen, creativiteitsontwikkeling, bewegingsonderwijs, obesitas, sociale vaardigheden, burgerschap, computervaardigheid. Dit vraagt om een andere manier van onderwijs, opvang, welzijn en andere maatschappelijke voorzieningen. Een Integraal Kind Centrum kan bij uitstek aan deze nieuwe eisen, verwachtingen en ontwikkelingen voldoen.

Inrichting

Het kindcentrum biedt straks ruimte aan 445 bassischolieren en 64 kinderen in de opvang. Het gebouw komt midden in een dichtbebouwde buurt te staan. Daarom iseen compact gebouw van twee bouwlagen en een derde deels terugliggende bouwlaag gewenst. Ook wordt de openbare ruimte zo ingericht dat de (over)last voor omwonenden wordt beperkt. Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van mooie groenstroken, stimuleren van lopen en fietsen naar school (beperken van het breng- en haalverkeer met de auto/parkeeroverlast), opknappen van de naastgelegen openbare speeltuin en het park.

Klankbordgroep

De omwonenden zijn al enkele malen geïnformeerd over de plannen. U kunt zich voorstellen dat zij zich zorgen maken bij zo’n grote ontwikkeling en IKC-gebouw dichtbij hun huis. En dat terwijl zij nu al verkeers- en parkeeroverlast ervaren en overlast van hangjongeren. Om ervoor te zorgen dat de omwonenden betrokken zijn bij de ontwikkeling van het IKC, is een klankbordgroep in het leven geroepen. Het is de bedoeling dat deze groep, bestaande uit omwonenden, de wijkmanageren vertegenwoordigers van de scholen en kinderopvang,in de toekomst regelmatig bij elkaar komt om de voortgang en ontwikkelingen te bespreken en met elkaar af te stemmen.

Circulair en energieneutraal

IKC Franse Gat wordt het eerste circulair ontworpen en gebouwde IKC van Veenendaal en is energieneutraal. Door Rapid ImpactContracting zijn alle partijen vanaf het ontwerpproces (het begin) tot aan de bouw en de oplevering van het IKC (het einde) betrokken. Innovaties die tijdens het bouwproces ontstaan, kunnen zo nog toegepast worden. Op naar een duurzaam en toekomstbestendig IKC Franse Gat!

Verhuizing

Met de verhuizing van een deel van de Patrimoniumschool, komt de relatief nieuwe locatie Binnenronde (Willem Dreeshof 2) vrij. De bewonerscommissie heeft eerder al aangegeven een centrale welzijnsfunctie in de wijk te willen. Dat kan als de welzijnsfunctie verhuist van Plein Zuid naar de Willem Dreeshof.

Om het IKC mogelijk te maken is een verhuizing van het IVN en Groei & Bloei noodzakelijk. Samen met het IVN bekijkt de gemeente nu de locatie Prins Willem-Alexanderpark 317. Dit is een kleiner gebouw, maar het IVN is bereid om constructief mee te denken over dit nieuwe onderkomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen