Verkoop afhaalmaaltijden vanuit huis niet zonder vergunning

Foto:

VEENENDAAL – Veel restaurants en horecaondernemingen zijn vanwege de coronacrisis begonnen met bezorg- en afhaalservices. Dit heeft een aantal particulieren op het idee gebracht om vanuit de eigen keuken ook bedrijfsmatig afhaalmaaltijden aan te bieden. Gemeente Veenendaal juicht ondernemerschap toe, maar wijst inwoners op de benodigde vergunningen en maatregelen die nodig zijn om dit hygiënisch, veilig en zonder overlast voor de directe woonomgeving te kunnen doen.

In de afgelopen weken constateerde de gemeente dat er onder andere vanuit woningen in het Prins Willem-Alexanderpark en in de wijk het Franse Gat afhaalmaaltijden werden aangeboden. Dit gebeurde zonder dat de aanbieders hier de juiste vergunning en toestemming voor hadden. Daarom moesten zij hiermee stoppen.

Vanwege de coronacrisis kampen veel werkgevers en zelfstandige ondernemers met substantieel omzetverlies. Ondanks de steunmaatregelen van de rijksoverheid kan dit tot gevolg hebben dat bedrijven failliet gaan of mensen hun baan verliezen. Mensen die thuis komen te zitten, richten zich begrijpelijk op mogelijkheden om geld te verdienen, bijvoorbeeld door het starten van een eigen bedrijf aan huis.

Burgemeester Gert-Jan Kats: “Er zijn regels verbonden aan het starten van een eigen bedrijf aan huis. Niet om het ingewikkeld te maken, maar om te zorgen dat de werkzaamheden hygiënisch en veilig gebeuren en om te voorkomen dat omwonenden (stank)overlast ervaren. ”Zo moet de plaats van het bedrijf voldoen aan het bestemmingsplan. Afhankelijk van het type bedrijf zijn er nog aanvullende toestemmingen of vergunningen nodig.

Omgevingsloket

Wie bijvoorbeeld een afhaal/bezorg horecabedrijf wil starten, heeft hiervoor een exploitatievergunning nodig van de gemeente. Navraag bij de gemeente via (0318) 538 538 of [email protected] helpt de startende ondernemer om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Reacties