Wanneer is een boek ‘fout’?

Foto:

VEENENDAAL – Wat moeten we doen met boeken die, gezien met de blik van nu, eigenlijk niet meer kunnen? Zouden de vrijheid van meningsuiting en drukpers tot een bepaalde hoogte begrensd moeten worden of is dit een gevaarlijk idee? In november prikkelt de tentoonstelling ‘Foute Boeken?’, te zien in Bibliotheek Veenendaal, je met precies deze vragen.

De interactieve tentoonstelling ‘Foute Boeken?’ van Huis van het Boek bevraagt de bezoeker over de maatschappelijke impact van boeken aan de hand van een bijzondere collectie aan boeken, krantenartikelen, affiches en filmpjes. Hierin zitten onder andere boeken met antisemitische propaganda uit de Tweede Wereldoorlog en kinderboeken die we met voortschrijdend inzicht als racistisch zouden bestempelen.

Het gaat vaak om boeken die in enorme oplagen zijn verspreid en bewust en onbewust ideeën over de medemens in de maatschappij hebben bepaald. De tentoonstelling is in november gratis te bekijken op de tweede verdieping van De Cultuurfabriek.

Discussieer mee

Op zaterdag 7 november van 14.00 – 15.30 uur zal de conservator van ‘Foute Boeken?’, Bert Sliggers, dieper ingaan op de collectie en de politieke, maatschappelijke en religieuze thema’s van de tentoonstelling. Bezoekers krijgen ook de kans om mee te discussiëren. Sta je voor onbeperkte vrijheid van meningsuiting en drukpers of vind je dat deze vrijheden begrensd moeten worden? Wat moeten we doen met al dan niet ‘foute’ boeken?

Kaartjes kosten €10 en zijn te koop via cursus.bibliotheekveenendaal.nl of de servicebalie van De Cultuurfabriek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen