‘Help Alisa Hol aan een bus’

Foto:

VEENENDAAL – Alisa Hol uit Veenendaal zit in een rolstoel en houdt een crowdfundactie om een tweedehands bus te kunnen kopen.

“Mijn naam is Alisa, 33 jaar jong en woonachtig in Veenendaal. Zoals je ziet gebruik ik een rolstoel, zowel handbewogen als een elektrische. Dit heeft te maken met een probleem in de aansturing en het uithoudingsvermogen van mijn spieren waardoor ik verschillende fysieke problemen heb. Toch laat ik mij er niet door neerdrukken. Ik geniet van het leven en ga er graag op uit. Omdat ik niet van stilzitten houd ben ik dec. 2018 mijn eigen bedrijf begonnen. Daarmee komen we bij het punt van deze crowdfundactie.”

“In 2017 is er een aangepaste bus verstrekt voor mijn studie. Toen de studie stopte en ik mijn bedrijf begon (uiteraard na toestemming van het UWV) ging het mis. De bus was door hen toegekend, maar dit had achteraf gezien niet gemogen en nu zat ik ineens met een heel groot probleem. Want wat doe je zonder aangepaste bus als ondernemer en avontuurlijke levensgenieter? Dat betekent dat ik mijn bedrijf (zonder bus kan ik niet werken), mijn vrijheid en de onafhankelijkheid in reizen kan verliezen. Vooral in de winter heb ik door het stilzitten erg veel last van de kou en spasmes, waardoor ik zonder de bus nog verder beperkt word in mijn kunnen. Anderhalf jaar heb ik gevochten tot de hoorzitting toe.  Begin oktober 2020 hoorde ik dat door het UWV het bezwaar ongegrond is verklaard. Het UWV neemt de bus na 1,5 jaar knokken toch in. Dit zal zoals het er nu naar uitziet half november 2020 gebeuren. De advocaat en ik gaan nog naar de rechter, niet dat dit alles oplost, meer om een statement te maken bij een onafhankelijke rechter. Mocht er onverhoopt een schikking uitkomen, waardoor het bedrag lager uitvalt dan gedoneerd is, dan worden de donateurs hier persoonlijk van op de hoogte gebracht.”

Het inkomen van Alisa bestaat uit een uitkering, 70% van het minimumloon. Vanuit het bedrijf is er nog geen winst, alles wordt geïnvesteerd om te groeien en verder te kunnen bouwen. Crowdfunding is de enige manier om de bus over te kopen. Een nieuwe bus is niet nodig, de bus die Alisa nu heeft is 2 jaar oud en geheel op haar aangepast. “Ik kan zelfstandig de lift bedienen, de rolstoel naar binnen rijden en vastzetten, om vervolgens middels bediening met kniegas en handrem de weg op te gaan. Minimaal 40.000 euro is het bedrag wat nodig is. De kosten zijn berekend op aankoopprijs van de bus, een deel van de maandelijkse lasten en het onderhoud voor 5 jaar. Dit, omdat er komende jaren geen groei in inkomen te verwachten is en ik op deze manier de bus financieel kan blijven dragen. Gofundme heeft tevens een betalingsverwerking (2.9% + 0.25) wat hier nog vanaf gaat. Geld vragen vind ik niet gemakkelijk, maar het zicht op met 33 jaar al thuis zitten en afhankelijk zijn van vervoer benauwt me nog meer. Je donatie wordt dus goed besteed! Raakt mijn verhaal je, of wil je doneren dan dank ik je hartelijk”, aldus de Veenendaalse.

Alisa’s Crowdfundpagina is hier te vinden: Help Alisa aan haar bus!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen