Lampegiet stelt veiligheid en solidariteit voorop

Foto: Govert Govers

VEENENDAAL – Door de aangescherpte COVID-19 maatregelen is Theater Lampegiet helaas genoodzaakt om opnieuw tijdelijk te sluiten en zijn alle voorstellingen van 15 oktober tot 1 november 2020 geannuleerd. De hoop is gevestigd op goede werking van deze maatregelen, terwijl er ook rekening gehouden wordt met de reële kans, dat de sluiting voor vier weken nodig is. Dat zal afhangen van de evaluatie door de overheid over twee weken.

 

Vanaf september was het theater na de zomerperiode open voor zowel verhuringen als professionele voorstellingen, met in achtneming van de anderhalve meter afstand door het hele gebouw; de foyer, de zaal en op het toneel. Als regionaal cultureel belangrijke organisatie kreeg het theater op 1 oktober een speciale ontheffing waardoor er nog steeds 120 bezoekers per voorstelling mochten worden ontvangen. De medewerkers werkten al vanaf juli volgens een streng COVID-19 protocol, die telkens op de actualiteit is aangepast. Ook voor de rondreizende gezelschappen zoals artiesten en technici was er een protocol en de teams voor en achter de schermen bleven strikt gescheiden. Met nul besmettingen in het Veenendaalse theater als resultaat.

Waardering van het publiek

Theater Lampegiet heeft veel loyale klanten en die bleven gelukkig komen. Er werd minder ver vooruit geboekt en de meeste kaarten werden last minute gekocht. Vooral cabaret en familievoorstellingen liepen erg goed. Het theater speelt uiteraard heel graag een rol in de ontspanning en afleiding waar veel behoefte aan is in deze tijd.

Het publiek was erg te spreken over de wijze waarop theaterbezoek onder deze omstandigheden toch door kon gaan, getuige de feedback die ze gaven. Een reactie: ‘Wij hebben genoten. De aanpak in kader van Corona ervoeren wij als professioneel. Ook de persoonlijke aanpak viel ons op, bijvoorbeeld bij begroeting en afscheid. Dank voor de avond.’ En:  ‘In een woord geweldige avond gehad, goed geregeld, het was even wennen maar dat was snel voorbij! Voor mij mag dit vaker.’ Ook bij de voorlopig laatste voorstelling op woensdag 14 oktober was het publiek erg tevreden. Zo reageerde een bezoeker met ‘Spinvis en Saar voor zestig mensen was intiem, spannend en vooral betoverend. Was wel even weer nodig.’ Ook de artiest zelf was lovend over het theater dat tot het laatste moment nog open bleef.

Solidair in deze tijd

Directeur Patrick Marcus zegt: “Het zijn zware tijden voor de sector en we geloven in ons veilige protocol. Maar in deze uitzonderlijke tijd zijn we vanzelfsprekend solidair in de strijd tegen COVID-19 en werken we mee aan het inperken van reisbewegingen en fysieke menselijke contacten. We kiezen er dus niet voor om met maximaal 30 bezoekers open te blijven. Nu is een pas op de plaats nodig voor de gezondheid van theaterbezoekers, -bespelers en -medewerkers. Wel kijken we hoe we in samenwerking met andere Veense culturele collega’s in de komende periode alternatieve en/of digitale culturele activiteiten kunnen ontplooien. Via onze website kan men nu al genieten via de Theater-Thuis-tips. Maar er gaat niets boven een live beleving in een volle zaal. Zodra de feiten en maatregelen het toelaten starten we zo snel mogelijk weer een eigen programmering op.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen