Gemeente: ‘Uitvoering taken staat onder druk!’

Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – “De uitvoering van onze taken staat onder druk”, zegt wethouder Verloop. Desondanks wil de gemeente blijven investeren in een Veenendaal waarin het ook in de toekomst goed leven, wonen, werken en winkelen is, aandacht voor de meest kwetsbaren en de financiële reserves op niveau brengen. Dat evenwicht heeft het college gezocht en vertaald in een structureel sluitende programmabegroting 2021-2024 die ter besluitvorming wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Het  Raadsprogramma 2018-2022 “Iedereen doet mee” is nog steeds de leidraad voor het handelen van de gemeente. Veenendaal wil een gezonde, duurzame, groene, ondernemende, sociale, veilige en bereikbare gemeente zijn. Vanuit de kracht van Veenendaal een gemeente zijn waarin iedereen mee doet. Het huishoudpotje van de gemeente moet hiermee in evenwicht zijn. “Dat is in deze tijd geen gemakkelijke opgave”, vertelt wethouder financiën Marco Verloop. “De huidige coronacrisis leidt tot onzekerheid. De coronacrisis heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid, ook de werkgelegenheid, sociale contacten, onderwijs en de financiële zekerheid worden er door geraakt. Daarnaast hebben we nog steeds te maken met oplopende tekorten in het sociaal domein, met name door hoge kosten in de jeugdhulp. Juist daarom hebben wij onze keuzes als college, in een zoektocht samen met de gemeenteraad, gemaakt op basis van een juiste balans. Een balans tussen investeren in Veenendaal en het voorkomen van te hoog oplopende kosten. Op die manier handhaven we de kwaliteit van onze dienstverlening en blijft Veenendaal een gezonde en toekomstbestendige gemeente.”

Sociaal domein

Het sociaal domein is een forse begrotingspost. De oplopende kosten in de jeugdhulp en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning vragen om bijsturing. Veel inwoners van Veenendaal die gebruik maken van voorzieningen in het sociaal domein zijn positief over de kwaliteit van de voorzieningen. De kosten staan echter niet langer in verhouding tot de beschikbare middelen. Zonder maatregelen in het sociaal domein laat de gemeentelijke begroting in 2021 een tekort zien. Wethouder Verloop: “In gesprek met aanbieders willen we gezamenlijk komen tot een passende vorm van hulp die kwalitatief goed, maar ook betaalbaarder wordt. We zullen komen tot een scherpere afbakening van voorzieningen en een begrenzing van hulp. Zo willen we ook goed kijken naar het gebruik van verstrekte voorzieningen en bij niet gebruik van die voorzieningen kijken wat de oorzaak hiervan is om vervolgens gepast bij te sturen.” Bij aanbieders van zorg zal de gemeente kritisch kijken naar de kwaliteit van de geleverde zorg. Bewezen effectiviteit van hulp zal steeds bepalend zijn voor intensiteit en duur van ondersteuning. Vanuit de visie op het sociaal domeingaan we voor een gemeente waarin iedereen naar vermogen meedoet en deelneemt aan onze samenleving. Daar werken we aan door het vergroten van de zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van onze inwoners door passende ondersteuning te bieden.We blijven inwoners ondersteunen die dat écht nodig hebben. Niemand valt buiten de boot. Maar er zal een nadrukkelijker beroep worden gedaan op de eigen kracht van mensen en hun omgeving. Verloop: “We werken aan een krachtig sociaal domein en zien dat het steeds meer de vorm krijgt zoals we die voor ogen hebben. Iedereen doet ertoe en mensen kunnen ook zelf binnen hun mogelijkheden aan die samenleving bijdragen. De visie voorziet in een goede sociale basis en waar mogelijk een beweging van zware naar lichte(re) vormen van ondersteuning, kortom: we werken aan zorg die past.”

Energieneutraal Veenendaal 2035 / 2050

Met de landelijke planning voor aardgasvrije wijken haalt Veenendaal de ambitie niet om in 2035 energieneutraal én aardgasvrij te zijn. Gezien deze landelijke ontwikkeling en de daarbij behorende enorme organisatorische en financiële gevolgen van het vasthouden aan de deadline van 2035, is de deadline van 2035 niet meer reëel en geeft het college als voorkeursvariant de 2050-variant aan. Het is dus geen kwestie van een lager tempo of lagere ambitie, maar een gevolg van nieuwe inzichten over de omvang van de transitie en de impact daarvan op de gemeentelijke (financiële) organisatie en de inwoners van Veenendaal.

Financieel perspectief

Burgemeester &Wethouders zijn blij dat zij voor de jaren 2021, 2022 en 2023 een solide sluitende begroting kunnen presenteren. De nadruk voor de komende jaren ligt op de uitvoering van de geformuleerde ambities in het raadsprogramma. Voor nieuwe uitgaven blijft gelden dat ze noodzakelijk en onontkoombaar moeten zijn.

Overschotten in 2021 tot en met 2023 (totaal circa 2 miljoen euro) en het tekort in 2024 (circa 1 miljoen euro) worden verrekend met de Algemene Reserve. Dit past in het beleid om de Algemene Reserve op peil te houden en is ook nodig om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen.

In de contacten van de gemeente met het Rijk blijft zij er op wijzen dat extra steun in deze periode belangrijk is. Naast de gevolgen van de coronacrisis geeft het Rijk wel taken over aan de gemeenten, maar het geld om die taken uit te voeren blijft uit of is te weinig. Verloop: “De uitvoering hiervan staat daarmee onder druk. Uiteraard willen we de kwaliteit van de dienstverlening aan onze inwoners garanderen. Hiervoor zijn voorstellen gedaan in de programmabegroting.”

Behandeling in gemeenteraad

Na de behandeling van de kaderbrief begin juli is de raad eind augustus en begin september meegenomen in de ontwikkelingen in de daaraan voorafgaande maanden. Verder ging de raad op 22 september in gesprek met het college over de keuzes die ten aanzien van verschillende onderwerpen gemaakt moeten worden. De inbreng van de raadis meegenomen in deze programmabegroting.In de raadsvergadering van 5 november debatteert de gemeenteraad over de programmabegroting en worden besluiten genomen. In de aanloop daarnaartoe is er op donderdag 29 oktober gelegenheid om in te spreken tijdens een inspraakavond van de raad. Vanwege de coronamaatregelen zijn er verschillende mogelijkheden om in te spreken. Neem hiervoor contact op met de griffie via [email protected].

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen