‘Beweging zwaardere naar lichtere zorg’

Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – Het contract met het huidige Veens verloopt op 1 januari 2021. De gemeenteraad besloot vorig jaar om het welzijnswerk per 2021 quasi in te besteden. Dit betekent dat er een nieuwe stichting komt voor het welzijnswerk in Veenendaal. Het college heeft de oprichtingsakte van stichting Veens Welzijn vastgesteld én het basisbudget voor de stichting en de nieuwe Opdracht Welzijn. Ook heeft het college Peet de Graaf als directeur-bestuurder benoemd.

Veenendaal is van oudsher een sociale gemeenschap en dat willen we ook blijven. Het welzijnswerk anders organiseren, is een weloverwogen besluit van de gemeenteraad. De raad wil graag meer regie en zo meer sturen op het behalen van doelen. “Meer regie is ook nodig omdat we de beweging van zwaardere naar lichtere zorg maken. We willen onze inwoners goede en passende ondersteuning blijven bieden in de eigen omgeving. Maar we moeten kritisch kijken naar de kosten van het sociaal domein. Het versterken van de sociale basis is een belangrijke opdracht voor de stichting Veens Welzijn. We willen onze inwoners ondersteunen met goede algemene voorzieningen. Immers, dure specialistische zorg is niet altijd de beste oplossing. Dit leidt er toe dat de gemeente zorg kan blijven bieden aan alle Veenendalers die dat nodig hebben”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Wat verandert er per 1 januari 2021?

  • Veens wordt Stichting Veens Welzijn. Peet de Graaf heeft de leiding over de stichting.
  • Stichting Veens Welzijn richt zich alleen op algemene welzijnsvoorzieningen. De individuele begeleiding, uitgevoerd door maatschappelijk werkers, wordt een taak van de gemeente.
  • De Opdracht Welzijn die de Stichting Veens Welzijn gaat uitvoeren, sluit aan bij het nieuwe Integrale Beleidskader Sociaal Domein Veenendaal. Het gaat uit van het principe: zelf, samen, gemeente. En de omslag wordt gemaakt van ‘hulpverlening’ naar ‘maatwerk dienstverlening.
  • Een groot aantal medewerkers van het huidige Veens gaan op 1 januari 2021 werken bij Stichting Veens Welzijn. Er komen, naast directeur-bestuurder Peet de Graaf, nog een paar nieuwe gezichten bij.

De Stichting Veens Welzijn wordt woensdag (vandaag) formeel door de notaris opgericht. Vanaf dat moment kan personeel daadwerkelijk in dienst komen van de stichting en kunnen afspraken met andere organisaties gemaakt worden. Ondertussen wordt er achter de schermen hard gewerkt om de organisatie verder vorm te geven en het team te formeren, zodat de uitvoering van het welzijnswerk na 1 januari 2021 gewoon door blijft lopen.

Tot 1 januari 2021 verzorgt Veens nog de welzijnstaken. Er verandert voor inwoners en relaties van Veens wat dat betreft nog weinig. “We maken met Model Veenendaal 2020 de beweging naar ‘zelf, samen, gemeente’, waarbij we inwoners vragen om de hulpvraagzelf eerst uit te zetten in het eigen netwerk en de kracht in de omgeving. Bijvoorbeeld via het sociaal startpunt, www.sociaalstartpuntveenendaal.nl. Komt iemand er zelf niet uit en is een maatwerkvoorziening nodig? Dan zorgt de gemeente daar uiteraard zo goed en zo snel mogelijk voor.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen