Taakaccenthouder politie op gebied van sekten

Foto: Politie Veenendaal
VEENENDAAL – Diverse wijkagenten, politie uit de Incidentenafhandeling en van de recherche hebben één of meerdere neventaken, taakaccenten genoemd.
Je bent dan TaakAccentHouder( TAH). “Dit zijn collega’s die zich verdiept hebben in een thema en als vraagbaak kunnen optreden voor het team en onze inwoners”, legt een agent uit.
“Zo heeft ons team onder meer taakaccenthouders jeugd, drugs, verkeer, eergerelateerdgeweld, huiselijk geweld, voetbal, explosieven, Burgernet, Webcare, familiagent en CTER. Zelf ben ik onder meer TAH explosieven, Webcare, CTER(contra-terrorisme, polarisering, extremisme en radicalisering) en Burgernet.”
Sekten
Tot eind vorig jaar bestond er een meldpunt waar mensen terecht konden met vragen, zorgen en signalen over sekten. Dit meldpunt heette: Sektesignaal.nl.
Hier kwam jaarlijks tientallen meldingen binnen die sekte gerelateerd waren. Niettemin heeft de minister eind vorig jaar gemeend de subsidie voor Sektesignaal.nl stop te moeten zetten. Dus ontstond er een gat. Mensen konden niet meer terecht bij een meldpunt sekten.
“Maar de sekten zijn echter niet verdwenen. Denk hierbij o.a. aan de sekte in Ruinerwold in 2019 en de sekte waar Hannelore, leestip: ‘Hannelore, het meisje uit de sekte’, jarenlang deel van uit maakte. Deskundigen spreken over honderden sekten met duizenden, mogelijk meer dan 10.000, volgelingen in Nederland. De grootte van een sekte varieert van 3-100 leden. Aangezien wij de mening zijn toegedaan dat ook ons team moet proberen om mensen te helpen met vragen, zorgen en signalen over sekten ben ik voor ons team gestart met verdieping in sekten. Mogelijk overweegt de minister om terug te komen op zijn beslissing. Dit naar aanleiding van vragen van de Tweede Kamerleden Van Nispen( SP), Kuiken( PvdA) en Van Toorenburg(CDA). Het zal enige tijd duren voordat wij qua kennis op niveau zijn, maar waar een wil is, is een weg. Heeft u vragen e.o. signalen m.b.t. sekten stel ze. Komen wij op dat moment nog kennis te kort, dan gaan wij voor u op zoek naar het antwoord”, aldus een Veenendaalse diender.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen