Leermonumenten bezichtigen

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – Zaterdag 12 september is het weer Open Monumentendag in Veenendaal! Dit jaar is het thema: leermonumenten. Je kiest zelf via welke route je de monumenten gaat bezoeken.

“Als 🚲Fietsstad2020🚲 vinden we het natuurlijk erg leuk als mensen op de fiets stappen. Voor iedereen die meedoet (fietsend, lopend, rollend) hebben we een duurzaam en hervulbaar waterflesje klaarliggen én iets lekkers. Je kunt dit morgen afhalen bij De Bombardon, Achterkerkstraat 14″, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Een bijzondere editie dit jaar van ‘Open Monumentendag/ Dag van de Architectuur’ met als thema: ‘Leermonumenten’. “De vroegere monumenten laten ons zien hoe ambachten, kennis en cultuur in de samenleving een plek kregen en door hun specifieke bouwvorm en uitstraling vaak ook onze bewondering genieten”, legt Hennie Henzen en Johan Huibers uit, respectievelijk oorzitter werkcomité Historische Vereniging Oud Veenendaal en voorzitter Stichting Architectuurcentrum Veenendaal.

“Ook juist vandaag wordt er nagedacht over de nieuwe bouwopgaven waarin begrippen als duurzaamheid, energietransitie, veiligheid, groen, mobiliteit en circulariteit min of meer bepalend gaan worden voor de verschijningsvorm. Daarin wordt ook steeds meer duidelijk dat de groene omgeving veel waarde en betekenis heeft voor ons klimaat én ons welzijn. In de omgevingsvisie zoals de gemeente Veenendaal deze onlangs gepresenteerd heeft komen juist bovengenoemde begrippen naar voren, en zal de toekomstige inrichting van onze plaats daarop met name gericht zijn.”

Virus

“In deze editie van de Open Monumentendag/ Dag van de Architectuur – waarin we gelet op de overheidsmaatregelen met betrekking tot het Corona virus deze editie helaas de monumenten/ gebouwen niet open kunnen stellen voor publieksactiviteiten – laten we het licht schijnen op wat was/is én wat komt. Naast de renovatie of herbouw én het hergebruik van oude gebouwen – de PHV fabriek aan de Vijgendam en het oude schuilkerkje ‘Eben Haëzer’ aan de Zandstraat – zal op deze dag de schijnwerper gericht zijn op de ver/nieuwbouw van het CLV (Christelijk Lyceum Veenendaal) aan de Kerkewijk. Onderwijs voor de toekomst, waarbij de heroriëntatie op de samenleving een belangrijke rol speelt en nieuwe vormen van kennisoverdracht centraal staan. Een gebouw wat speciaal op deze dag even haar deuren openzet om ons een blik te gunnen op deze leeromgeving voor de toekomst.”

De route van ‘oud naar nieuw’ is uitgestippeld middels een in deze krantenbijlage opgenomen bijzondere fiets/wandel routekaart voor deze dag. Van ‘noord naar zuid’ komen we gebouwen en plekken tegen die onze aandacht verdienen, en ons laten zien op welke wijze gebouw en plek zich tot elkaar verhouden.

Een interessant programma voor jong én oud, temeer daar er op deze dag – middels een tentoonstelling – ook aandacht geschonken wordt aan de inzendingen en prijswinnaars van het ‘Bouwdorp 2020’ welke dit jaar door de bijzondere omstandigheden een virtuele uitvoering heeft meegekregen.

“Wij verheugen ons bij voorbaat op uw en jouw belangstelling voor deze dag, zaterdag 12 september 2020 ! Dank ook hierbij met name aan het adres van de gemeente Veenendaal, de vele vrijwilligers en het CLV voor hun bijzondere bijdragen hieraan.”

Comité en vereniging

Het Comité van Openmonumentendag Veenendaal is een samenwerking van de Historisch Vereniging Oud Veenendaal met het Architectuurcentrum Veenendaal. De Historisch Vereniging Oud Veenendaal zet zich in voor het behoud van de historie in Veenendaal. Dit kan gaan om zowel oude panden, historische bomen of beeldbepalende plaatsen in Veenendaal. Daar waar mogelijk zullen zij zich ook inzetten om in verval geraakte monumenten te herstellen. Ook initiatieven vanuit onze bevolking die gericht zijn op herstel van monumentaal erfgoed willen wij als vereniging van harte ondersteunen.

Het Architectuurcentrum Veenendaal wil bereiken dat meer Veenendalers belangstelling hebben en krijgen voor architectuur en de betekenis van architectuur voor het dagelijks leven. Op deze manier hopen zij bij te dragen aan het bevorderen van de architectonische en ruimtelijke kwaliteit en identiteit van Veenendaal en de betrokkenheid van Veenendalers bij de gebouwde omgeving.

Download de fiets/wandelroute 👉https://bit.ly/2Rgq62M

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen