Zwaaiplein wordt fietsrotonde

Vlnr: Johan ter Horst (directeur Regionale Projecten Heijmans), Engbert Stroobosscher (wethouder gemeente Veenendaal) en Stef Holtman (projectleider gemeente Veenendaal).
Vlnr: Johan ter Horst (directeur Regionale Projecten Heijmans), Engbert Stroobosscher (wethouder gemeente Veenendaal) en Stef Holtman (projectleider gemeente Veenendaal).
Foto: Fotostudio 7

VEENENDAAL – Aannemer Heijmans zette maandag de eerste schop in de grond voor het aanleggen van de fietsrotonde op het Zwaaiplein. De fietsoversteek Vijgendam – Zwaaiplein werd in 2018 door inwoners van Veenendaal als ‘meest onveilige verkeerslocatie’ aangegeven.

Keuzes voor inwoners

De gemeente werkte op basis van input van de inwoners twee opties uit voor de oversteek: een fietsrotonde en een verbrede oversteek. De Veenendalers kozen voor de variant ‘fietsrotonde’ op het Zwaaiplein, waarmee er gezorgd wordt voor verlaging van de verkeersintensiteit en daarmee wordt de kruising veiliger. Ook mochten de inwoners kiezen welke bomen en groen er op de fietsrotonde geplant wordt.

Fietsrotonde

Wethouder Engbert Stroobosscher is blij met de fietsrotonde: “Als wethouder van de beste fietsstad van Nederland vind ik het belangrijk om de openbare ruimte van Veenendaal te blijven vernieuwen, zodat het hier fijn en veilig is. Met de fietsrotonde op het Zwaaiplein verbeteren we de oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Op deze manier vergroten we het veiligheidsgevoel van inwoners bij het oversteken. Daarnaast kunnen we met de nieuwe inrichting van het Zwaaiplein het sluipfietsverkeer en het fietsparkeren beter stroomlijnen.”

Subsidie

Provincie Utrecht verleent subsidies aan gemeenten om het regionaal fietsnetwerk te verbeteren. Gemeente Veenendaal heeft voor de verbetering van het Zwaaiplein een subsidieaanvraag gedaan bij de provincie. Omdat de fietsrotonde een vrij nieuw concept is, alleen Zwolle heeft een soortgelijke rotonde, wordt straks goed gekeken of dit type fietsrotonde voor meer knelpunten in de provincie een oplossing kan bieden.

Inrichting

De gemeente wil zoveel mogelijk groen aanbrengen in de omgeving, zo wordt het een mooi ‘natuurlijk welkom’ als inwoners het Zwaaiplein oprijden. De beuken die er nu staan, worden verplant en komen bij de fietsrotonde te staan. Midden op de rotonde komt één grote tulpenboom, die is door inwoners gekozen. Verder wordt er met de verlichting geschoven in de nieuwe inrichting en worden er ter hoogte van de Wolweg/Schrijverspark drempels geplaatst om de snelheid te beperken.

Afsluiting

Van maandag 7september tot en met vrijdag 2 oktober wordt er aan het Zwaaipleingewerkt. Tijdens de werkzaamheden zijnhet Zwaaiplein, kruising Verlaat, Vijgendam en Prins Bernhardlaan afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen