Gemeente mag verkoop lachgas in horeca verbieden

Foto:

VEENENDAAL – Per 1 februari van dit jaar is de verkoop van lachgas in de horeca in Veenendaal verboden. Enkele horeca-ondernemers hebben dit besluit aangevochten middels een bezwaarschrift. Ook is er een voorlopige voorziening ingediend bij de rechtbank. Het voorlopige oordeel van de rechter is dat de gemeente het lachgas verbod in de horeca mag invoeren.

Burgemeester Gert-Jan Kats: Uiteraard ben ik tevreden met deze uitspraak. Mede op verzoek van de gemeenteraad hebben we dit besluit een half jaar geleden genomen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het gebruikt van lachgas slecht is voor de gezondheid en veiligheid van de gebruikers. Met dit verbod willen wij voorkomen dat in onze horecagelegenheden deze ‘partydrug’ verkocht wordt om zo de bezoekers, in het bijzonder jongeren, uit Veenendaal hier tegen te beschermen.”

Vorig jaar werd besloten tot een pakket aan maatregelen om het recreatief gebruik van lachgas te verbieden. Zo ook de verkoop van lachgas in de horeca.

Landelijke maatregelen
Niet alleen Veenendaal maakt zich zorgen om deze ‘partydrug’. Meerdere gemeenten hebben aandacht gevraagd voor de mogelijkheden dit te kunnen verbieden. Naar aanleiding van onderzoek heeft de staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eind vorig jaar een algeheel verbod van het recreatief gebruik van lachgas aangekondigd. Met deze aankondiging en de resultaten van de onderzoeken wordt nogmaals onderstreept dat het recreatief gebruik van lachgas, naast andere problemen, een hoog risico vormt voor de volksgezondheid. Gert-Jan Kats: “Wij besloten de landelijke maatregelen niet af te wachten en zo spoedig mogelijk in Veenendaal maatregelen te nemen. Fijn dat naar voorlopig oordeel van de rechter wij een juiste aanpak hanteren. Dit biedt ook kansen voor andere gemeenten.”

De bezwaarschriften van de horecazaken zijn nog in behandeling. Hierop volgt later nog een beslissing.

Reacties