Gemeente sluit biomassa toch niet uit

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – De gemeenteraad van Veenendaal sluit toepassing van biomassa niet uit als vervanging van aardgas. Dat werd gisteravond duidelijk tijdens de raadsvergadering. Dit ondanks de discussie in de maatschappij over het verstoken van hout en felle tegenstanders in de fracties van GroenLinks, de VVD en het CDA. Tegelijk werd gisteren een algemeen akkoord gevonden als stap gezet naar een aardgasvrije toekomst voor Veenendaal in 2050. Uiterlijk eind 2021 moet elke gemeente vastleggen hoe zij aardgasvrij gaan worden. Zo is het aangegeven in het Landelijk Klimaatakkoord. In de zogenoemde ‘Transitievisie Warmte’ schetst de gemeente de planning naar een aardgasvrije gemeente.

Elke gemeente maakt keuzes wanneer welke wijken van het aardgas af gaan en met welk warmte-alternatief. Voor het maken van deze keuzes werkt zij intensief samen met woningcorporaties, netbeheerder en inwoners. Wethouder duurzaamheid Marco Verloop geeft aan: “Belangrijk uitgangspunt bij de te maken keuzes is dat het betaalbaar is voor onze inwoners. We kiezen voor een betaalbare, betrouwbare en duurzame energievoorziening.”

De overleggen met woningcorporaties en het bedrijfsleven zijn enige tijd geleden al begonnen. Het resultaat van dit intensieve overleg is verwoord in de verkennende Transitievisie Warmte. De eerste avond voor inwoners vond plaats op 20 januari van dit jaar. In de komende tijd worden meer van dit soort avonden georganiseerd. Ook het overleg met woningcorporaties en bedrijfsleven wordt voortgezet.

Verkennende fase

Deze versie van de Transitievisie Warmte is de eerste verkenning richting een definitieve Transitievisie. Er is gekozen voor deze stapsgewijze werkwijze om voldoende tijd te hebben om de eerste ideeën te testen en te bespreken met bewoners en andere belanghebbenden. Zo sluit de definitieve versie zoveel mogelijk aan bij de wensen die in Veenendaal leven. Daarnaast zijn zo ook de technische oplossingen voldoende onderzocht. De Transitievisie wordt vervolgens (minstens) elke vijf jaar herzien. “In de toekomst gebruiken we geen aardgas meer. In de Transitievisie Warmte staan de plannen wanneer de wijken worden verduurzaamd en uiteindelijk van het aardgas af gaan.”

Gebruik van biomassa beperkt

Als onderdeel van de verkennende Transitievisie Warmte is ook gekeken naar de rol die biomassa kan spelen. Met name over de inzet van houtige biomassa is er veel maatschappelijke discussie. Hoewel de gemeente toepassing van biomassa niet volledig uitsluit, ligt de focus zo veel mogelijk op het slim omgaan met en besparen van aardgas. De komende tijd wordt verder onderzocht hoe dit verankerd moet worden in het ruimtelijk beleid.

Hoe verder?

De bewonersavond van 20 januari krijgt een vervolg; in zes verkenningswijken worden

participatietrajecten gestart en ook op andere manieren vragen we inwoners en bedrijven in Veenendaal

mee te denken over een duurzame toekomst voor Veenendaal. In de loop van 2021 is naar verwachting

de definitieve Transitievisie Warmte gereed.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u ook www.duurzaamveenendaal.nl

 

 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen