Single zzp’er ‘maar’ 1000 Tozo-euro’s

Foto:

REGIO – De tijdelijke Tozo-regeling voor zzp’ers die door de coronacrisis hun inkomen hebben zien slinken of wegvallen kent geen partnertoets, waardoor alleenstaande ondernemers zonder personeel zo’n 500 euro per maand minder krijgen dan iemand met een werkende partner met een vol salaris. Dat meldt Business Insider.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is gisteren wettelijk vastgelegd, maar gemeenten hebben al wel aanvragen behandeld en uitkeringen toegewezen. Naar schatting zijn in het hele land al 300.000 aanvragen gedaan. Tozo is een vangnet voor zelfstandigen, zoals werknemers de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud hebben. De maximale uitkering die een zzp’er via de Tozo kan krijgen is ongeveer 1500 euro netto per maand, maar alleenstaanden krijgen maximaal maar zo’n 1000 euro. Hoewel die wel in hun eentje alle vaste lasten moeten dragen. En een stel zelfs twee maal steun van de overheid kan ontvangen.

Gezinsinkomen telt niet mee

Omdat het kabinet de Tozo-regeling zo simpel en toegankelijk mogelijk wil houden geldt daarom onder meer geen vermogens- en partnertoets. Voor de regeling maakt het niet uit wat de partner verdient en of een gezin daar gemakkelijk van zou kunnen leven. ‘De single zzp’er moet het hoe dan ook doen met zo’n 1000 euro, hoewel deze ondernemer die ‘extra’ 500 euro wellicht wat harder nodig heeft,’ schrijft Business Insider.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen