Gevaar voor natuurbrand

Foto: Gemeente Veenendaal
VEENENDAAL – Het is momenteel kurkdroog in de natuur. De kans op een snel uitbreidende natuurbrand is daarom zeer hoog. Ga je toch even snel een frisse neus halen, let dan op onderstaande punten:
🔥Houd ⬅️ 1,5 meter afstand ➡️in de natuur
🔥Wees extra alert met open vuur
🔥Meld verdachte zaken via 112📱

Let op: Er kan worden opgetreden tegen groepen van meer twee personen die niet minimaal 1,5 m afstand houden! 💸 Sinds 9 april geldt in de regio Utrecht ‘Fase 2’ voor natuurbranden.

Hulpdiensten extra alert op natuurbrand

De brandweer en natuurbeheerders zijn momenteel extra alert. Door aanhoudende droogte is de kans op een snel uitbreidende natuurbrand hoog of zeer hoog. In de provincie Utrecht geldt daarom vanaf donderdag 9 april fase 2 voor natuurbranden.

Wat betekent dit voor mij?
Met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het momenteel voor iedereen aan te raden om zo veel mogelijk thuis te blijven en niet de natuur in te gaan. Houd er rekening mee dat sommige gemeenten en natuurbeheerders extra maatregelen hebben genomen om bezoek aan de natuur te ontmoedigen.

Toch is het ook in deze tijden belangrijk om te waarschuwen tegen het gevaar van natuurbranden. Het is in de afgelopen weken namelijk flink droger geworden in de natuur. Een weggegooide sigarettenpeuk of een stuk glas kan al een enorme en verwoestende natuurbrand veroorzaken. Bijna alle branden in natuurgebieden ontstaan door menselijk gedrag.

Wat als ik toch de natuur in ga?

Mocht je toch de natuur in gaan, let dan op het volgende:

  • Houd 1,5 meter afstand tot anderen, uitzondering zijn gezinnen/huishoudens en kinderen tot en met 12 jaar onderling.
  • Tegen groepen van meer dan 2 personen die niet ten minste 1,5 meter afstand tot elkaar houden, kan worden opgetreden.
  • Wees extra alert met vuur in de natuur en meld verdachte zaken meteen via 112.
  • Kampvuurtjes, barbecues en ander open vuur in natuurgebieden zijn momenteel verboden.

Extra materieel en personeel
Als er een brand uitbreekt zet de brandweer in de provincie Utrecht extra materieel en personeel ter plaatse in.

Meer informatie over de fasen van natuurbrand staat op www.natuurbrandrisico.nl. Hoe je een natuurbrand kunt voorkomen of wat je moet doen als er een natuurbrand uitbreekt lees je op www.brandweer.nl. Heb je nog vragen, neem dan contact op met je gemeente.

Wat betekent Fase 2 voor mij?

1 Mag er in bos of natuurgebied worden gerookt? Roken is niet verboden, maar wordt sterk afgeraden. Gooi sigarettenpeuken, al dan niet brandend nooit weg.  In sommige gebieden kan in deze fase een rookverbod gelden. Controleer daarom altijd de plaatselijke regelgeving.
2 Is barbecueën in een natuurgebied of op een recreatieterrein toegestaan? Barbecueën op vaste brandstoffen  zoals hout of briketten is niet toegestaan. Sommige terreinbeheerders staan barbecueën op gas wel toe. Gebruik altijd  goedgekeurde flessen, slangen en koppelingen. Houdt altijd een blusmiddel bij de hand.
3 Mag ik een vuurkorf stoken in een natuurgebied of op een recreatieterrein? Het stoken van een vuurkorf  wordt in droge periodes sterk afgeraden.  Maar de terreinbeheerder bepaalt wat wel of niet is toegestaan. Het is daarom van belang na te vragen welke regels er ter plaatse gelden.
4. Mag ik een kamp- of vreugdevuur stoken in een natuurgebied of op een recreatieterrein? Elk vuur in de open lucht is sinds 2003 verboden en is alleen toegestaan als daarvoor een vergunning is verleend door de gemeente. In de meeste gemeenten wordt een verleende vergunning geschorst bij fase 2 op natuurbrand en is stoken niet toegestaan. Controleer daarom de website van uw gemeente

 

Voor het stoken van vuur in een buitenkachel, tuinhaard, vuurkorf, vuurpot, barbecue of gelpot is toestemming van de terreinbeheerder nodig.

 

Het is daarom van belang na te vragen welke regels er ter plaatse gelden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen