SGP: ‘Sporten zonder bibbers’

Foto:
VEENENDAAL – De fractie van de SGP pleit voor een veiliger klimaat bij sportverenigingen. “In het Beleidskader Sport en bewegen 2020-2023 wordt terecht het belang van sport en bewegen benadrukt. Sport moet echter ook veilig zijn, zonder bibbers. Regelmatig komen verhalen naar buiten van grensoverschrijdend gedrag bij vrouwen, van homo’s die worden gekleineerd of van discriminatie vanwege etnische achtergrond”, schrijft Jan Verboom, schaduwlid van de SGP.

 

In Veenendaal zijn daar geen signalen van, schrijft de wethouder op SGP-vragen. Maar of dat betekent dat het ook niet voor komt? “Vaak blijkt dat slachtoffers vaak pas veel later met hun verhaal naar buiten komen. Bang dat ze niet geloofd worden of helemaal buiten het team vallen. Uit de peiling van het Burgerpanel blijkt dat 46% niet weet of de sportvereniging een vertrouwenspersoon heeft en 14% zegt dat die er niet is. Bij 60% van de sportverenigingen weet een potentieel slachtoffer geen vertrouwenspersoon te vinden. Dat moet beter. Daar vraagt de SGP aandacht voor. Want iedere Veenendaler moet blij en gerust naar zijn/haar sportclub kunnen gaan!”, aldus Verboom.

SCHOOLZWEMMEN

In het Beleidskader Sport en bewegen staat niets over schoolzwemmen. Het CDA vindt schoolzwemmen een uitstekende aanvulling op het bewegingsprogramma van basisschoolleerlingen, maar legt de verantwoordelijkheid toch in handen van de ouders van kinderen.

“Vaak komen leerlingen na het behalen van zwemdiploma’s nog amper in een zwembad. De zwemvaardigheid vermindert hierdoor snel. Schoolzwemmen houdt die vaardigheid op peil. Het CDA begrijpt dat schoolzwemmen een financiële en een school-organisatorische kant heeft. Vervoer, tijd en verantwoordelijkheid leggen een grote druk op het onderwijs”, zegt Ron van Stokkum, schaduw-raadslid van het CDA.

Desgevraagd zeggen sommige schooldirecties wel te voelen voor een incidenteel (maandelijks) zwemprogramma. “De vraag die bij het CDA rees: willen we schoolzwemmen weer in het lesprogramma hebben (en is het dan een verantwoordelijkheid van de overheid), of is het onderhouden van de zwemvaardigheid een verantwoordelijkheid van de ouders? Wij komen, na het horen van diverse groeperingen, tot de conclusie dat het toch de verantwoordelijkheid van de ouders is. Daarom zet het CDA schoolzwemmen niet weer op de politieke agenda.”

INCLUSIVITEIT

ProVeenendaal vindt dat de gemeente gezegend is met een goede sportcultuur. Maar liefst 78% van alle inwoners participeert in een sportactiviteit. Sporten en bewegen is niet alleen goed voor lichaam en geest maar ook voor sociale contacten, welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Niet geheel onbelangrijk: het is ook leuk om te doen.
Aanstaande raadsvergadering zal de raad het sportbeleid vaststellen voor de komende vier jaar. Het sportbeleid richt zich op zes pijlers: inclusiviteit, duurzaam, vitaal, positief, jong en senior en prestatiesporters. “Als ProVeenendaal juichen wij dit uiteraard toe. Toch zien we dat jongvolwassenen en volwassenen nog moeilijk te bereiken groepen zijn. Dit heeft diverse redenen zoals bijvoorbeeld studie, werk en tijdsdruk. Wij hopen dat deze groep niet stil staat en ook in beweging blijft. Tot slot: ProVeenendaal ziet graag dat het college duidelijke KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) vaststelt zodat we goed kunnen meten of gesubsidieerde doelstellingen ook behaald worden”, licht Said el Hassnaoui, raadslid van ProVeenendaal toe.

Dit sportthema staat op de agenda van de openbare raadsvergadering op donderdag 20 februari 2020, 19.30 uur in de raadzaal. De voorlopige agenda ziet er als volgt uit:

1. Opening en vaststellen agenda
2. Vragenhalfuurtje
3. Vaststellen besluitenlijsten
4. Ingekomen stukken
5. Hamerstukken
a. Rekenkameronderzoek naar het Cultuurbeleid
Veenendaal
b. Kaderbrief Foodvalley 2021-2024
c. Concept Kaderbrief 2021 GGD regio Utrecht
d. Wijziging Algemene Subsidieverordening
Veenendaal
6. Beleidskader sport en bewegen 2020-2023
7. Verlenging Woonvisie 2014-2019
8. Sluiting

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen