Eerste stap nieuwbouw brandweerkazerne

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – De eerste stap is gezet in de plannen voor de nieuwbouw van de brandweerkazerne aan de Industrielaan. Daartoe nam het college een besluit op dinsdag 21 januari. Die dag bezocht het college van b en w ook de brandweerkazerne (zie foto)

De gemeenteraad moet voor deze nieuwbouw nog wel de benodigde financiële middelen beschikbaar stellen. De kazerne ligt aan de rand van de wijk Stationskwartier. Deze wijk is in de afgelopen jaren getransformeerd van een bedrijventerrein naar een woningbouwgebied. Herontwikkeling van de brandweer en wijkservice bleef achter, vooral vanwege de crisis op de woningmarkt. De woningmarkt draait echter inmiddels weer volop en er is grote behoefte aan nieuwe woningen. Vervangende nieuwbouw voor de brandweer kan, in het nieuwe plan, aangevuld worden met woningbouw.

 Veenendaal heeft een vrijwillig brandweerkorps. Zoals bij veel vrijwilligersposten is het steeds moeilijker de paraatheid overdag te garanderen. Naar verwachting zal met de komst van een nieuwe kazerne de bezetting overdag met minimaal twee medewerkers kunnen worden uitgebreid.

Om te kunnen voldoen aan wijzigende arbo- en arbeidshygiëne eisen zou bij handhaving van de huidige brandweerkazerne een investering noodzakelijk zijn. Daarnaast is het zo dat de huidige kazerne niet meer toegankelijk is voor alle moderne brandweervoertuigen. Kortom, in combinatie met de energieambitie is nieuwbouw de enige reële optie.

Kazerne blijft op huidige locatie

Om te voldoen aan de wettelijke opkomsttijden van de brandweer is de locatie van de kazerne cruciaal. Het zoekgebied voor een kazerne is zeer beperkt en ook de wens om direct aan een hoofdweg te zijn gesitueerd, maakt verplaatsing niet mogelijk. Kortom, vervangende nieuwbouw op de huidige locatie is de enige optie.

Onderzoek Wijkservice

Inherent aan deze ontwikkeling wordt ook onderzocht of de in dit gebied gevestigde gemeentelijke wijkservice kan verhuizen. Dit is de laatste bedrijfsmatige functie in dit deel van het Stationskwartier. Met een mogelijke verhuizing kan een herontwikkeling gericht op woningbouw worden gestart.

Hoe verder

Locatie Brandweerkazerne: In de komende maanden worden de kaders voor de vervangende nieuwbouw uitgewerkt. Op basis hiervan kan de gemeenteraad bij de kadernota een integrale afweging maken en al dan niet besluiten dit traject op te starten. In april komt hierover een beeldvormende avond.

Locatie Wijkservice: De komende periode vindt onderzoek plaats of verplaatsing mogelijk is. Hierbij kijkt de gemeente naar de mogelijkheden voor een nieuwe locatie, aan welke eisen de vervangende locatie moet voldoen en wat de herontwikkelingsmogelijkheden zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen