Overdracht archief oud-burgemeester Hazenberg

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – Op maandag 20 januari tekenden wethouder Marco Verloop en twee kleinzoons van oud-burgemeester Jan Hazenberg de schenkingsovereenkomst. Daarmee is het persoonlijk archief van oud-burgemeester Hazenberg overgedragen aan gemeentearchief Veenendaal.

Hoogtepunten tijdens burgemeesterschap Jan Hazenberg

Jan Hazenberg was burgemeester in een tijd waarin er veel veranderde in Veenendaal. In de jaren ’50 was onder burgemeester Bakker al een explosieve bevolkingsgroei ingezet. In 1960 volgde de eenwording van Gelders en Stichts Veenendaal, waardoor er nog veel meer grond beschikbaar kwam om te bouwen. In 1961 kwam Jan Hazenberg. In zijn tijd als burgemeester verscheen ook de eerste hoogbouw in Veenendaal (bv. aan de Rembrandtlaan, De Grote Pekken, het Zuiderkruis en het PWA-park). Hij opende het Ichthus aan de Thorbeckesingel en het instructiebad en sportpark Panhuis. Hoogtepunt van zijn periode hier was de oplevering van het gemeentehuis in september 1967.

Belang voor gemeentearchief Veenendaal

Het archief bevat stukken uit het persoonlijk leven van Jan Hazenberg, maar ook veel stukken over zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog.  Van zijn periode als burgemeester is veel correspondentie bewaard gebleven en foto’s. Voor Veenendaal zijn de dagboeken uit de periode van zijn burgemeesterschap het meest bijzonder.

Wethouder Marco Verloop benadrukt: ‘Deze archiefstukken vormen een prachtige uitbreiding op de archieven die we al bewaren. En het bevat een schat aan informatie voor geïnteresseerden in de meer recente geschiedenis van Veenendaal.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen