‘Verdachte winsten zorgverleners uitgesloten’

De Engelenburgh, waar Charim zorg verleent.
De Engelenburgh, waar Charim zorg verleent.
Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – Het gemeentebestuur van Veenendaal verklaart dat ‘verdachte winsten’ bij zorgverleners Charim en maatschap GGZ Veenendaal volgens B & W niet aan de orde zijn. Dit laat zij weten in antwoorden op kritische vragen van de SP-fractie, naar aanleiding van onderzoek van Pointer, Reporter Radio en Follow the Money over winsten van zorgbedrijven.

 

Hier volgen de relevante vragen en antwoorden, zoals die in brieven tussen de lokale SP en gemeentebestuur zijn genoteerd:

 

Is het college het met de SP eens dat zorggeld besteed moet worden aan zorg en niet aan winsten van zorginstellingen? Indien dit niet zo is, kunt u dit toelichten? Indien u het hiermee eens bent, bent u bereid hier consequenties aan te verbinden, zoals het als voorwaarde te stellen aan toekomstige contractering van zorgorganisaties dat geld bedoeld voor zorg aan zorg wordt besteed?

“De gemeente Veenendaal zet zich op diverse manieren in voor effectieve en efficiënte inzet van het geld dat bedoeld is voor zorg. Het college heeft echter weinig invloed op de bedrijfsvoering van zorginstellingen. Vanuit het perspectief van inkoop en contractbeheer wordt met name ingezet op (reële) inkoopprijzen (tarieven), goede kwaliteit van zorg en wordt gecontroleerd of de zorg daadwerkelijk is geleverd (rechtmatigheid). We zijn hierover (blijvend) in gesprek met de door ons gecontracteerde zorgaanbieders.”

 

In de lijst zoals gepubliceerd door Pointer met zorginstellingen die meer dan 10% winst maken staan zoals gezegd twee in Veenendaal gevestigde zorgorganisaties op de lijst. In hoeverre betreft dit bedrag in 2017 en 2016 geld dat de gemeente Veenendaal heeft betaald om  zorg te verlenen? Indien u dit niet weet, bent u bereid om dit na te gaan en de gemeenteraad hierover te informeren?

“Voor beide instellingen geldt dat de winst verklaarbaar is. De winst van zorggroep Charim was incidenteel en ontstaan door de verkoop van twee locaties in Zeist. Hiervoor is een bestedingsvoorstel opgesteld. Dit betekent dat deze winst volledig ten gunste komt van de zorg aan de cliënten. Ook de winst van maatschap GGZ Veenendaal blijkt verklaarbaar en zou eigenlijk niet (geheel) als winst gezien moeten worden. Net als bij andere maatschappen moet het loon van de maten er nog van afgetrokken worden. Daarom is GGZ Veenendaal door het onderzoeksteam ook al snel uitgesloten van de lijst bedrijven met verdachte winsten.”

 

Welke zorg had voor dit geld verleend moeten worden, en in hoeverre zijn zorgbehoevende mensen hiervan de dupe geworden? Kunt u dit toelichten? Indien u dit niet weet, bent u bereid om dit na te gaan en de gemeenteraad hierover te informeren?

“De zorg waar we als gemeente voor betaald hebben is geleverd. Er zijn geen inwoners gedupeerd.”

 

Pointer heeft alleen de lijst met zorginstellingen gepubliceerd die meer dan 10% winst maken. Bent u bereid na te gaan hoe dit zit bij de andere zorgorganisaties die geld ontvangen van de gemeente Veenendaal zodat inzichtelijk wordt hoeveel geld voor zorg niet naar zorg gaat, maar naar winsten van zorginstellingen? Kunt u dit toelichten?

“Zoals reeds aangegeven zet de gemeente Veenendaal zich op verschillende manieren in voor effectieve en efficiënte besteding van het geld dat bedoeld is voor zorg en ondersteuning van haar inwoners. Dit gebeurt door te sturen op reële tarieven en de kwaliteit en effectiviteit van zorg en door de rechtmatigheid van facturen te controleren. Wij zullen de bedrijfsvoering van zorginstellingen niet actief gaan controleren op het maken van winst, omdat wij daar niet op kunnen en willen sturen.”

 

Hoe beoordeelt het college deze bedragen van zorggeld die niet naar zorg zijn gegaan zoals bekend gemaakt door Pointer in het licht van de tekorten op het budget voor de Wmo en de Jeugdzorg? Kunt u dit toelichten?

“De winst van de genoemde instellingen is incidenteel en verklaarbaar, zie voorgaande antwoorden.”

 

Kijkt het college bij het contracteren van zorgaanbieders naar de financiële resultaten van zorgaanbieders? Spelen bijvoorbeeld de in het verleden gemaakte winsten, beloningen voor bestuurders en dividenduitkeringen aan aandeelhouders een rol?

“Nee, zoals bij alle goederen en diensten die de gemeente inkoopt wordt bij de contractering m.n. gekeken naar de tarieven en de kwaliteit.”

 

Deelt u de mening dat met het terugvorderen van dit geld en het tegengaan van toekomstige winsten een deel van het gat in de huidige zorgbegroting opgevuld zou kunnen worden? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u bereid de mogelijkheden te onderzoeken om het geld dat de gemeente heeft betaald voor zorg, maar dat niet aan zorg besteed blijkt te zijn, terug te vorderen van de zorgorganisaties die winsten maken met zorggeld van de gemeente Veenendaal? Kunt u dit toelichten?

“Nee, de gemeente beschikt niet over deze bevoegdheden. Met de stuurknoppen die de gemeente wel ter beschikking staan wordt ingezet op een effectieve en efficiënte besteding van zorgmiddelen (zie voorgaande antwoorden).”

’t Boveneind

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen