PvdA: ‘Kinderarmoede neemt toe’

Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – “Kinderarmoede neemt toe, van voedselbanken wordt meer dan ooit gebruik gemaakt en de energietransitie dreigt onbetaalbaar te worden voor de financieel zwakkeren in onze samenleving”, zegt Hans van de Braak als fractievoorzitter van de PvdA. Hij wil bovendien in Veenendaal betaalbare duurzame woningen (ook voor starters!), goede gezondheid en een leefbare samenleving!

 

Vrijwilligers
Met de ‘verbouwing’ van de verzorgingsstaat zijn een aantal belangrijke taken naar de gemeente gekomen. De zorg zou lokaal beter georganiseerd kunnen worden, omdat ze dichter bij de mensen staat. Meer mensen naar regulier betaald werk, was ook het motto. Toch heeft dat volgens Van de Braak niet altijd goed uitgepakt. “De maatschappij is verder geïndividualiseerd. Het aantal vrijwilligers groeit nog wel, maar ook daar zien we een stabiliserende trend. En dat terwijl die vrijwilligers juist zo belangrijk zijn. Onze economie draait, hoe gek het ook klinkt, vooral op vrijwilligers. Papa kan z’n werk, als hij dat al heeft, alleen goed doen als aan de voorwaarden van een goed thuisfront of aan goede regelingen is voldaan. Daarbij gaat het vaak om onbetaalde arbeid, zoals in de klassieke zin, de vrouw, die thuis het huishouden doet en de kinderen grootbrengt. De individualisering heeft dan wel tot meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen geleid, maar nog steeds niet tot evenwichtigheid in beloning en waardering. Solidariteit lijkt een verwaarloosd begrip geworden. Niet voor de PvdA!”

 

Gezond en leefbaar
In de kadernota (8 juli in vergadering aan de orde geweest) staat hoe de gemeente de financiële ‘taart’ verdeelt. De ambities van het college worden daarin duidelijk. Van de Braak: “Dit college heeft vooral de ambitie de gemeentekas weer te vullen naar 16,5 miljoen, nadat we er een greep in doen om de huidige begroting kloppend te krijgen. De PvdA daarentegen wil dat we een gezond en leefbaar Veenendaal krijgen en waar we de zwakkeren onder ons ontzien. Ook willen wij een energietransitie die voor iedereen betaalbaar is en waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Laten we voorwaarden scheppen om structurele armoede uit te bannen, om onderwijs te kunnen krijgen en in een goede gezondheid te kunnen leven. En… waar blijven de goede voornemens om de hoogspanningsdraden onder de grond te krijgen? Een gezonde begroting maar bovenal een gezond Veenendaal!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen