Salomo’s wijsheid en de besteding van het geld

Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – “De kaders uitzetten voor 2020 is een verantwoordelijke bezigheid. Dat wat we besluiten heeft effect op de levens van de 65.000 Veenendalers voor wie we ons verantwoordelijk weten. Hen gunnen we het beste. Tegelijkertijd beseffen we hen niet altijd te kunnen geven wat ze individueel nodig hebben of wensen. Dat vraagt om wijsheid. Koning Salomo was een wijze koning. Hij nam wijze en rechtvaardige besluiten. Ook als de belangen soms erg tegengesteld waren. In onze algemene beschouwingen zullen we er iets uitgebreider op ingaan. We hebben deze wijsheid nodig in ons politieke en bestuurlijke werk. Ook bij het uitzetten van de kaders voor het jaar 2020”, zegt Dick Both, fractievoorzitter van de SGP in Veenendaal.

Hij zegt dat er nogal wat dilemma’s en vraagstukken zijn. Denk bijvoorbeeld aan de jeugdzorg. “Heel belangrijk, maar ook complex en financieel schijnbaar oneindig. We willen een jeugdzorg waarbij jongeren de zorg krijgen die zij nodig hebben en die tegelijk betaalbaar is. Dat vraagt om moeilijke keuzes. Verder vragen we opnieuw aandacht voor de mantelzorgers.”

Voorzieningenniveau
Een ander dilemma is het hoge voorzieningenniveau. “Het vraagt veel om op peil gehouden te worden. Economische vitaliteit is een belangrijke basis voor de sociale vitaliteit van Veenendaal. De SGP zag en ziet het grote belang van een aantrekkelijk ondernemingsklimaat in Veenendaal. Zowel op ICT-gebied als op andere terreinen. Bereikbaarheid van onze bedrijven (en inwoners) is een belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren, net als de bedrijventerreinen. De SGP heeft zich daarnaast altijd ingespannen voor een vitaal centrum en blijft dat doen.”

Rentmeesterschap
Salomo heeft veel wijze spreuken nagelaten. Ook over het omgaan met geld en goed. “Een goed rentmeester gaat op een verantwoorde manier om met de financiële huishouding van de gemeente. Dit college laat zien scherp aan de wind te zeilen, ondanks de schaarste die we allemaal ervaren. Rentmeesterschap heeft ook betrekking op onze omgang met de leefomgeving. Zorg en aandacht voor Gods schepping strijden om voorrang met verdere ontgroening en bebouwing van Veenendaal. De strategische bezinning op de toekomst van Veenendaal vraagt om een Salomonsoordeel. Wijsheid, dat is wat we elkaar als raad, college en ambtelijk apparaat toewensen!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen