112

Politie ziet toename oplichting met internetaankopen

Foto: Politie Veenendaal

VEENENDAAL – De afgelopen weken ziet de politie in Veenendaal een toename van oplichting met internetaankopen.

De methode die de boeven gebruiken is als volgt:
– Via internet, bijvoorbeeld Marktplaats, koopt men iets, een mobiele telefoon, een computer, dure merkkleding of verzin het maar.
– Men laat de verkoper het pakje opsturen naar een adres waar de bewoners van niets weten. Vaak zijn dit oudere mensen, dat zijn namelijk makkelijke slachtoffers…
– Via track & trace (pakketje volgsysteem in normaal Nederlands) weten de boeven exact waar en wanneer het pakketje is bezorgd.
– Vervolgens komen ze aan de deur van de nietsvermoedende bewoners/pakketontvangers met een smoes over ‘per ongeluk verkeerd geadresseerd’ en proberen dan het pakje in handen te krijgen.
– Ondertussen komt de verkoper erachter dat het pakketje niet betaald is. “Hoe dat werkt vertellen we u deze keer niet, om andere slechterikken niet wijzer te maken dan ze al zijn. Maar de verkoper is boos. En waar gaat hij/zij verhaal halen? Precies: op het bezorgadres”, legt de politie uit.

“Besluit u, als in eerste instantie onschuldige ontvanger, het pakje te houden, want wat is nu leuker dan een gratis mobiele telefoon of dure jas, dan doet zich het volgende probleem aan: in het onderzoek naar deze oplichting komen we bij u uit. En aangezien het track & trace een wettig en overtuigend bewijsmiddel is gaat u uiteindelijk toch betalen voor de spullen… Mocht u een pakje krijgen waarvan u zeker weet dat u het niet besteld heeft? Laat het lekker dicht en bel ons op 0900-8844 en we komen het ophalen. Staan er een paar boeven voor de deur die om het pakketje vragen? Bel dan 112!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen