Keti Koti met dans, ritmes, eten, kleding en workshops

Foto: De Cultuurfabriek

VEENENDAAL – In De Cultuurfabriek wordt zaterdagmiddag 29 juni Keti Koti gevierd. Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Keti Koti is de landelijke viering van deze afschaffing en betekent letterlijk Ketenen Gebroken.

Tijdens de viering en herdenkdag luister je naar de verhalen van Elisa Lo-A-Njoe en auteur Maria Karg, bekijk je de fototentoonstelling over het slavernijverleden, geniet je van een dansvoorstelling, kun je meedoen aan workshops, geniet je van Surinaamse lekkernijen bij Grand Café Blàài en nog veel meer!

Om 12.00 wordt deze tweede editie van Keti Koti Veenendaal geopend door Fousha Rolfast. Zij draagt een gedicht voor van Anton de Kom. Aansluitend treedt Elisa Lo-A-Njoe op met haar voorstelling ‘Mijn Surinameboom’. Een voorstelling over de zoektocht en verbinding met haar voorouders.

Maria is geboren in Suriname en verhuist in 1970 naar Nederland. Na de dood van haar vader vindt ze een doos vol kaarten, brieven, en boeken. Hieruit leert ze stukje bij beetje wie haar voorouders waren en hoe het slavernijverleden verbonden is met haar eigen familiegeschiedenis. Auteur Maria Karg vertelt om 13.30 uur over haar boek ‘Stil verleden, de ontdekking van mijn slavernijgeschiedenis’.

‘The Dancing Queens’

Wekelijks komen de kinderen van dansgroepje ‘The Dancing Queens’ samen bij elkaar in buurthuis De Driehoek om samen te dansen. Sommige al jaren, andere een paar maanden. Iedereen is welkom! Aan het einde van het seizoen geven ze een dansvoorstelling. Om 14.30 uur geeft het groepje Zumba dansen gebaseerd op Surinaamse en Afrikaanse muziek.

Jambo Afrika

Doe mee met de percussie workshop van Jambo Afrika! Je gaat zelf een ritme creëren of uitvoeren. Op het moment dat je niet meer hoeft te denken, gebeurt er iets anders, iets bijzonders. Je lichaam neemt namelijk het ritme over en je hoofd ontspant. Druk doen en druk zijn wordt vergeten, je stapt even uit, je verfrist. Het wordt gegarandeerd een feestje! Reserveer van tevoren je plekje.

Angisa binden

Een angisa of anyisa is een op een speciale manier gevouwen haarband of hoofddoek, die wordt gedragen in Suriname. Deze kleurrijke doeken worden gesteven en vervolgens volgens verschillende patronen gevouwen. Meer leren over hoe je een angisa bindt? Kom dan tussen 13.00 en 16.00 uur langs bij de workshop van Joyce Marsman.

Meer activiteiten

In de centrale hal van De Cultuurfabriek bekijk je de fototentoonstelling over het slavernijverleden, hier vind je ook de zwarte poppen van de Veense Joyce Marsman en luister je naar haar verhalen over Suriname. Proef cassavechips, blader in prachtige informatieboeken of koop een prachtige pop of zakdoekhouder bij dit interactieve informatiekraampje. Op de tweede verdieping stelt Fousha Rolfast een aantal kunstwerken van krachtige vrouwen tentoon. Bij het Keti Koti knutselfeest ga je zelf creatief aan de slag en maak je een eigen wenstak!

 

Meer informatie: Keti Koti Veenendaal wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het KF Heinfonds en MAAK Veenendaal. Bekijk het gehele programma op de website van de Bibliotheek Veenendaal. Reserveer jouw plekje via www.bibliotheekveenendaal.nl of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen