Jongeren wonen ‘zo thuis mogelijk’ in kleinschalige woonvorm

Foto: Vigo

VEENENDAAL – In samenwerking met Karakter en de Jeugdhulpregio FoodValley, heeft Pactum de deuren geopend van een nieuwe kleinschalige gezinsgerichte woonvorm in Veenendaal. Deze woonvoorziening biedt jongeren uit de regio met opvoed- of behandelvragen een tijdelijke of perspectiefbiedende woonplek. De huiselijke setting met aandachtsvolle zorg richt zich op jongeren van 14 tot 18 jaar, met een mogelijke uitloop tot 23 jaar, die tijdelijk niet thuis kunnen wonen en ook niet terecht kunnen in een pleeggezin, gezinshuis of binnen hun eigen netwerk. Deze kleinschalige benadering van jeugdhulp en -zorg sluit aan bij de visies van beide organisaties en de gemeenten, en ondersteunt de landelijke transformatiedoelen in de jeugdzorg.

Gezinsgerichte Zorg

De woonvorm biedt jongeren opvang en behandeling in een warme huiselijke omgeving. Ursula de Callafon, operationeel manager bij Pactum, legt uit: “De kracht ligt in het versterken van het gewone leven. Doordat de woonvoorziening zich bevindt in de wijk en in eigen regio van de jongere, kunnen we behouden wat goed gaat en waar de jongere zich veilig bij voelt. We richten ons op de mogelijkheden en talenten van de jongere. De plaatsing en behandeling worden bepaald in samenwerking met de jongere, ouders en verwijzer, waarbij het primaire doel altijd is: terugkeer naar huis of richting zelfstandigheid.” Karakter zet haar expertise op het gebied van psychiatrische zorg in via consultatie en waar nodig behandeling.

Dichtbij Huis

Een zo normaal mogelijke gezinsomgeving, met nabijheid en betrokkenheid van professionals en het netwerk, draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van de jongeren. Nauwe samenwerking tussen alle betrokkenen is dan ook cruciaal om jongeren weer naar huis te begeleiden. De Callafon, teamleider van de kleinschalige woonvoorziening vervolgt: “Door deze voorziening specifiek in te zetten voor jongeren uit de regio, kunnen ze dicht bij hun eigen omgeving verblijven en kunnen ouders, familie, vrienden, onderwijs, sport en hobby’s gemakkelijker betrokken blijven. Wij geloven dat we op deze manier beter in staat zijn de jongeren te ondersteunen in wat zij nodig hebben in deze fase van hun leven.”

Krachten Gebundeld

Wethouder Martijn Beek is blij met de samenwerking tussen de gemeenten, jeugdzorgaanbieder Pactum en Karakter, academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. “Met de bundeling van hun krachten is deze kleinschalige woonvoorziening met hulp en zorg op maat in de regio tot stand gekomen. Ook woningstichting Veenvesters heeft met het ter beschikking stellen van de twee woningen een waardevolle bijdrage geleverd aan de realisatie. Met dit initiatief is de behoefte van de Jeugdhulpregio FoodValley verwezenlijkt om voor jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen een woonplek te vinden die dichtbij is, waar ze zich thuis kunnen voelen en kunnen werken aan hun toekomst.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen