‘Autisme heeft z’n hobbels en uitdagingen’

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – Bart heeft autisme. Daardoor voelt en beleeft hij dingen anders dan mensen zonder autisme. Mensen met autisme hebben vaak moeite met veranderingen en onverwachte dingen. Bart krijgt de nodige hulp om hier in het dagelijks leven mee om te gaan. Samen met zijn begeleider Ricco Lammers van Stichting ROOZ deelt hij zijn ervaringen.

Bart: “Autisme speelt een rol in mijn leven, het heeft zo alleen zijn hobbels en uitdagingen. Thuis en op school had ik hierdoor veel stress. Ik wist niet hoe ik hiermee om moest gaan. Gelukkig is er hulp vanuit de Jeugdwet en, nu ik 18 ben, vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Er zijn al heel veel dingen in mijn leven in positieve zin ontwikkeld. Ik doe dit jaar eindexamen vwo en weet al wat ik hierna wil doen. Heb me aangemeld voor de studie Informatica bij de Universiteit Utrecht. Ik zou graag Game Developer willen worden, dat lijkt me een gaaf beroep.”

Ricco: “Omdat Bart nu 18 is, betaalt hij alleen een eigen kleine bijdrage aan het CAK. Gelukkig is hij gemotiveerd om verder aan zichzelf te werken. Vanuit Stichting ROOZ helpen wij jongeren om beter om te gaan met gedachten en gevoelens.” Bart: “Ik spreek Ricco elke week wel een keer. Dan nemen we door hoe het met me gaat. Ik kan altijd bij hem terecht. Ricco helpt mij om mijzelf beter te begrijpen. Dat sluit aan op mijn belevingswereld. Hij daagt mij uit om te denken vanuit andere perspectieven en belevingen. We doen af en toe ook leuke dingen hoor. Soms gaan we wandelen of we gamen wat.”

Wil je net als Bart hulp om jezelf beter te begrijpen? Kijk dan eens op www.socialstartpuntveenendaal.nl. Je vindt er informatie over organisaties, hulp, initiatieven en activiteiten op het gebied van wonen, welzijn, zorg en geldzaken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen