Leraar radicaliseert positief

Foto: WW Entertainment

VEENENDAAL – Filmhuis Veenendaal vertoont zaterdag 15 juni om 20.00 uur de bijzondere film Radical, die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een leraar benadert zijn leerlingen op een radicaal andere manier. De hoofdrolspeler, Eugenio Derbez, is een Mexicaanse superster die van de leraar geen geijkte standaardrol maakt. Eerder was hij te zien als de muziekleraar in de Oscarwinnende film Coda.

Kansarm

Hoe kan een basisschoolleraar zijn leerlingen bereiken in een zeer gewelddadige stad in Mexico in 2011? Bendes heersen en ouders checken of de straat veilig is voor ze hun kinderen naar school brengen. De leerlingen wonen naast een vuilnisbelt, of zijn drugskoerier in opleiding. Om veiligheidsredenen is het schoolgebouw een vesting.

Nieuwe leraar

Op hun eerste schooldag in groep acht vinden de leerlingen van een basisschool in Matamoros hun nieuwe leraar op de grond rollend, tussen de omgevallen bureaus. “Het zijn geen bureaus”, roept hij uit. “Het zijn reddingsboten”. Zo begint Christopher Zalla’s film ‘Radical’ over de onconventionele leraar Sergio Juarez Correa. In zijn klaslokaal is onderwijs een reddingsvlot. Hoewel het verhaal over een leraar die leerlingen naar een hoger plan tilt vaker is verfilmd, is de uitwerking in Radical echt anders.

Fotobijschrift: Meester Sergio

Anders verfilmd

Leraar Sergio maakt er geen geheim van dat hij ook niet weet hoe het allemaal moet. Hij doet maar wat, in tegenstelling tot de pedagogen uit eerdere films in dit genre. Ook de manier van filmen is ongebruikelijk. Zalla laat de leraar letterlijk zien vanuit het perspectief van de kinderen. Er werd op 1,20 meter hoogte gefilmd.. Het grootste verschil met eerdere films is hoe het verhaal verteld wordt. De film begint ongestructureerd, om de kijker te laten ervaren hoe Sergio’s aanpak op de leerlingen overkomt, maar als de klik tussen leraar en leerlingen ontstaat, ziet en voelt de kijker dat het werkt. Zalla: “Ik ben er trots op dat ik de verbinding die geleidelijk groeit tussen de leraar en zijn leerlingen geloofwaardig heb kunnen vastleggen. En het meest trots ben ik op de manier waarop dat ongrijpbare ‘aha!’ moment ontstaat en bloeit. Die ene cruciale scène hebben we in drie dagen improviserend opgenomen.”

Resetten

Zalla over het ontstaan van het idee voor deze film: “Ik was vastgelopen in mijn leven en loopbaan. Iemand gaf me een tijdschrift met het artikel over deze Mexicaanse leraar. Ik herkende dat hij –net als ik –vastgelopen was in het vak waar hij een passie voor had. Na het zien van een Ted Talk over een nieuw soort kindgericht leren besloot Sergio – zonder ervaring of training – dit toe te passen. Met andere woorden, Sergio besloot de resetknop van zijn leven in te drukken, net als ik gedaan heb met deze film over hem.”

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal voor zowel leden als niet-leden. Kaartjes zijn te koop aan de kassa of online via www.filmhuisveenendaal.nl.

 

Fotocredit: WW Entertainment

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen