‘Onthulling geheimen middeleeuwse vrouwen in Elst’

Foto: Gebel Silsila

RHENEN/ELST/REGIO – Amateurarcheoloog Huib van Verseveld jr. uit Bennekom geeft woensdag 19 juni in Elst een lezing over opgravingen in het Utrechtse Elst. De oud-Elstenaar doet dit in verband met de expositie ‘Gouden Vrouwen’ in museum Het Rondeel in Rhenen.  De lezing is van 10.30 tot 11.15 in multifunctioneelcentrum Het Bestegoed aan de Tabaksweg 20. De toegang is gratis.

In 1981 werden in het dorp tijdens de bouw van huizen op de Heideweg (’t Woud) een Merovingische begraafplaats ontdekt. Deze heeft in totaal 260 graven prijsgegeven en dit schijnt een totaal ander licht op de zogenoemde (vroege) middeleeuwen. “Als wij aan de middeleeuwen denken dan is het donker, zwart en slecht. De onderbelichte Merovingische periode die loopt van circa 400 tot 700 na Christus is juist het tegenovergestelde”, vertelt Van Verseveld.

(foto: Gebel Silsila)

De Bennekommer neemt tijdens deze lezing een stukje geschiedenis van Elst onder de loep. Van Verseveld gaat in op de vraag waarom juist op deze plek een begraafplaats was, toont foto’s die genomen zijn tijdens de opgravingen en vertelt welke vondsten er zijn gedaan en waar zijn deze nu zijn.

Huib van Verseveld helpt als vrijwilliger mee aan diverse opgravingen in de regio. Ook reist hij elk jaar naar Egypte om daar deel te nemen aan het blootleggen van een grafveld voor arbeiders bij een steengroeve.

Hij geeft de lezing ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan van Het Bestegoed en de feestweek die daarom wordt georganiseerd. De lezing maakt onderdeel uit van het programma Zout inval van de bibliotheek Elst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen