‘Maatregelen om financieel gezond te blijven’

Foto: veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – Veenendaal staat er financieel goed voor. Maar om dat zo te houden moet de gemeente komende jaren maatregelen nemen. Dit komt onder andere omdat de gemeente in 2026 minder geld krijgt vanuit het Rijk. Dat heeft gevolgen voor het huishoudboekje van de gemeente, want het grootste deel van haar inkomsten krijgt de gemeente vanuit het Rijk. Daarom bekijkt de gemeente hoe zij dit financieel zo goed mogelijk kan opvangen. Dit kan door middel van bezuinigingen, maar ook door zaken op een andere manier te organiseren, prioriteiten opnieuw te bekijken en het verhogen van heffingen en belastingen.

De gemeente vindt het belangrijk om te weten welke ideeën de samenleving heeft over de toekomst van Veenendaal. Daarom is de afgelopen maanden met behulp van inwoners, ondernemers en organisaties gekeken waarop de gemeente kan besparen en welke zaken op een andere manier georganiseerd kunnen worden, zodat ze minder geld kosten. Ook de gemeenteraad dacht hierover mee. Dit pakket aan maatregelen is meegenomen bij het opstellen van de kadernota die nu wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. In de kadernota staat beschreven wat de koers voor de komende jaren is en hoeveel dat in grote lijnen gaat kosten. Daarmee vormt de kadernota de basis voor het opstellen van de begroting in het najaar.

Los van de financiële uitkomst is de grote betrokkenheid die de gemeente heeft gezien en ervaren positief. Zowel buiten als binnen het gemeentehuis. Het motto ‘Veenendaal maken we samen’ kreeg op een andere manier vorm en inhoud. Met de keuzes die nu voorliggen kan de gemeente haar ambities voor Veenendaal nog altijd invullen. Maar niet alles kan en vooral niet alles tegelijk. Gezien de opgave waar Veenendaal voor staat, zullen inwoners, ondernemers en organisaties de effecten van de voorgestelde maatregelen gaan zien en voelen. Zien in het onderhoudsniveau in de openbare ruimte. En voelen in de stijging van tarieven en heffingen. Tegelijkertijd is de gemeente gepast trots dat ondanks de financiële krapte het onderwijs, de zorg en de minimaregelingen zijn ontzien in de voorgestelde maatregelen. Welke gevolgen de voorgestelde maatregelen precies hebben voor Veenendaal hangt af van de keuzes die de gemeenteraad uiteindelijk maakt.

Nog onzeker

Op dit moment is het nog niet duidelijk hoeveel geld de gemeente precies van het Rijk krijgt. Afhankelijk van het uiteindelijke financiële beeld kunnen aanvullende maatregelen nodig zijn of prioriteiten opnieuw bekeken worden. Bij een positiever beeld kunnen maatregelen uitgesteld of niet ingesteld worden. Bij het opstellen van de begroting in het najaar beslist de gemeente welk scenario zij wil voorstellen op basis van de financiële vooruitzichten.

Planning

Op 19 juni bespreekt de raadscommissie de Kadernota 2025-2028. In juli neemt de gemeenteraad een besluit over de Kadernota.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen