Twee oude mensen, een jonge leraar en vier dochters op het witte doek

Four Daughters
Four Daughters
Foto: Cinéart Nederland

VEENENDAAL – Dit weekend biedt Filmhuis Veenendaal drie meeslepende films. Vrijdag 10 mei, 20.00 uur De Terugreis. Twee oude mensen maken een road trip. Zaterdag 11 mei, 20.00 uur Un Métier Sérieux, over het leven van een jonge leraar. Zondag 12 mei, 14.30 uur, Four Daughters over een moeder die twee dochters kwijtraakte.

De Terugreis

In De Terugreis schudt een brief het kibbelende leven van Maartje en Jaap op. Maartje begint te dementeren, maar Jaap wil het niet weten. Hij is bang voor verandering en eenzaamheid. Jaap kijkt alleen nog maar nieuws. Een oude vriend in Spanje ligt op sterven en nodigt hen in de brief uit om langs te komen. Jaap wil het gedoe van een reis niet, maar in Maartje wordt iets wakker. Ze waren bijna 50 jaar geleden in Catalonië op huwelijksreis. Het is voor Maartje alsof ‘thuis’ roept. Jaap gaat zuchtend overstag en de film wordt een verre van gangbare road movie. Martin van Waardenberg speelt Jaap met onderkoeld Rotterdams sarcasme. Leny Breederveld (juf Helga uit De Luizenmoeder) speelt Maartje, die beseft dat ze zichzelf kwijtraakt. Humor, nostalgie en verdriet gaan hand-in-hand onderweg. De Terugreis is een trip op zoek naar een leven dat niet meer bestaat, met een wegenkaart die achterhaald is. Toch doet Maartje aan het einde van de film in Spanje voor het eerst haar jas uit. Ze is thuis. Deze film is een aanrader.

Un Métier Sérieux

Un Métier Sérieux film is een opsteker voor iedereen die snapt hoe zwaar het leraarschap is. Zeven leraren vormen een toegewijd, hecht team op een Franse middelbare school. Dit team is de spil van de film. De acteurs liggen elkaar, wat zorgt voor geloofwaardige dialogen. Je ziet hen permanent op elkaar reageren, zuchtend en plagerig of meevoelend. Luchtigheid ontbreekt niet op deze school. De jonge Benjamin begint als invaller, zonder opleiding of ervaring, maar zijn toegewijde collega’s laten hem niet verdrinken. De uitdagingen voor leraren – geen middelen, weinig gezag en het geschipper tussen werk en privé – worden overtuigend en realistisch gebracht. Er valt in iedere scène iets te zien in deze volle film, die een onweerstaanbare charme heeft.

Four Daughters

Four Daughters is een aangrijpende film, half documentaire, half fictie. Tunesische Olfa heeft vier dochters. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters. Regisseur Kaouther Ben Hania vertelt het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee overgebleven dochters en acteurs. Ben Hania zegt er over: “Ik hoorde Olfa op de radio en ik zag in haar een krachtig filmpersonage. Ik wilde haar tragische verhaal onderzoeken en begrijpen. Zo begon deze intieme vertelling over botsende werelden.” De film kreeg een Oscarnominatie. Zowel Olfa, haar dochters, als de actrices nemen je mee en laten je op het einde met stomheid geslagen achter.

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal en is toegankelijk voor leden en niet-leden. Tickets en informatie:  www.filmhuisveenendaal.nl .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen