‘Holly’ wandelt naar ‘The promised land’ en ‘The zone of interest’

Scene uit 'The promised land'
Scene uit 'The promised land'
Foto: September Film

VEENENDAAL – Filmhuis Veenendaal vertoont komend weekend drie films. Op vrijdagavond 19 april draait om 20.00 uur de film The Promised Land. Op zaterdagavond is om 20.00 uur The Zone of Interest te zien, terwijl op zondagmiddag (21 april) om 14.30 uur de film Holly het weekend afsluit. Filmhuis Veenendaal draait films in Spectrum aan het Kees Stipplein. De voorstellingen zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.

Filmmaker Nikolaj Arcel zegt over de film The Promised Land: “Toen ik een paar jaar geleden vader werd, ging ik mijn films anders bekijken. Die films weerspiegelen de kijk van een man met één doel: Een gepassioneerde toewijding aan het creëren van verhalen en kunst… meer niet. “The Promised Land” is verreweg mijn meest persoonlijke film.” In de film wil de Deense kapitein Ludvig Kahlen ruige Deense heide leefbaar maken om daar voor koning Frederik V een kolonie te bouwen. Het wisselgeld is een koninklijke titel, eer en rijkdom. Maar Kahlen krijgt te maken met de meedogenloze landeigenaar Frederik de Schinkel. Als die merkt dat twee van zijn arbeiders zijn overgelopen naar Kahlen, zweert hij wraak.

The Zone of Interest is gebaseerd op het boek van Martin Amis, dat een gruwelijk hoofdstuk uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog beschrijft. Uiteindelijk onderzoekt filmregisseur Jonathan Glazer hoe je kunt leven met grote verschrikkingen vlak voor je deur.

Auschwitz-commandant Rudolf Höss (Christian Friedel) is net op zijn post gearriveerd. Hij is inschikkelijk, ijverig en werkt hard om zijn gezin te onderhouden. Zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller) richt hun nieuwe huis in en stuurt het personeel aan. De kinderen spelen, maar op de achtergrond kringelt zwarte rook omhoog.

De filmbeelden zijn kalm, de Poolse natuur is prachtig. Maar de beelden zijn ook verontrustend en vervreemdend. Alsof er is gewerkt met verborgen camera’s die in het grote huis alle handelingen lijken weer te geven. Voeg daar de imponerende soundtrack van Mica Levi aan toe en regisseur Glazer mag tekenen voor een sterk staaltje film.

De film Holly van producent Fien Troch is een aangrijpend drama. De film gaat over het verlegen, eenzame meisje Holly, dat thuisblijft op de dag dat haar school afbrandt. Onmiddellijk gaan mensen om haar heen denken dat ze een speciale gave heeft. Het gaat Fien Troch om de manier waarop verschillende personages reageren op ervaringen die hen overkomen. Holly is door de ontstane situatie verward en onzeker. Maar er zijn nog twee andere interessante personages: haar leraar, die op de een of andere manier hoopt dat Holly een groot probleem voor haar kan oplossen, en een klasgenoot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen